Severna Koreja besna zbog poteza Južne: Zasućemo vas kišom granata!

08.11.2023

12:38

0

Seul je ukidanjem zakona isprovocirao Pjongjang

Severna Koreja besna zbog poteza Južne: Zasućemo vas kišom granata!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Severna Koreja uputila je kritiku Južnoj zbog ukidanja zakona koji je ranije zabranjivao privatnim aktivistima da šalju propagandne letke prema severnom susedu.

Severna Koreja tvrdi da takve aktivnosti predstavljaju psihološko ratovanje i preti da će odgovoriti "kišom granata", navodi severnokorejski državni medij KCNA.

Ovo je prva reakcija državnih medija na odluku Ustavnog suda Južne Koreje iz septembra, kojom je poništen zakon donesen 2020. godine koji je kriminalizovao slanje spornih letaka. Odluka je navodno donesena zbog zabrinutosti da je taj zakon previše ograničavao slobodu govora.

Odluka suda usledila nakon žalbe koju su podneli severnokorejski prebezi i aktivisti na jugu, uključujući Park Sang Haka, koji je bio česta meta besa sjevernokorejske vlade zbog višegodišnje kampanje slanja letaka preko granice uz pomoć velikih balona sa helijumom.

Park i drugi prebezi su godinama koristili ove balone za lansiranje letaka koji kritikuju vođstvo sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, njegove ambicije u razvoju nuklearnog oružja i stanje ljudskih prava u zemlji. Ovi leci često su sadržavali američke dolare i USB uređaje s informacijama o vestima iz sveta.

Profimedia
 

Sjeverna Koreja je izuzetno osetljiva na svaki pokušaj spolja koji bi mogao negativno da utiče na sliku koju je Kim Džong Un stvorio o sebi, budući da on održava čvrstu kontrolu nad 26 miliona stanovnika zemlje i strogo ograničava njihov pristup stranim vestima. Napetosti između dve Koreje pojačane su zbog Kimovih testiranja oružja i zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje s Sjedinjenim Američkim Državama.

KCNA je upozorila da bi Severna Koreja mogla da razmotri mogućnost sprovođenja kampanje psihološkog ratovanja na visokom nivou i čak preventivnog napada pre izbijanja rata, piše AP.

Takođe, novinska agencije je upozorila da u trenutnoj situaciji, u kojoj i najmanja iskra može dovesti do eskalacije, ne postoji garancija da bi vojni sukobi poput onih u Europi i na Bliskom istoku, mogli zaobići Korejsko poluostrvo.

Agencija je upozorila da bi buduće kampanje slanja letaka mogle da izazovu neviđen odgovor vojske Severne Koreje, koja je spremna da "prospe kišu granata" ka mestima s kojih se leci šalju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike