Ko je Sam Altman? Tvorac ChatGPT-a je naprasno otpušten iz sopstvene kompanije

20.11.2023

09:13

0

Autor: N.P.

Izgledalo je kao da će Sam Altman biti nova superzvezda Silicijumske doline

Ko je Sam Altman? Tvorac ChatGPT-a je naprasno otpušten iz sopstvene kompanije
Sam Altman koga nazivaju guruom ChatGPT-a - Copyright AP Photo/Eric Risberg

"OpenAI", kompanija koja stoji iza ChatGPT-a, iznenada je donela odluku da otpusti izvršnog direktora Sama Altmana jer je upravni odbor saopštio da "više nema poverenja u njega".

Altman je bio poznat uglavnom u tehnološkim krugovima pre nego što je pokrenuo četbota ChatGPT, zbog čega je u međuvremenu postao prilično prepoznatljivo lice.

Ipak, nakon što je stekao izvesnu slavu, sada je ostao bez posla.

Od detinjstva se zanimao za kompjutere

Altman je odrastao u američkom Misuriju, a kada je prvi kompjuter dobio u 8. godini, brzo je naučio ne samo kako da ga koristi već i da programira.

Pohađao je školu Džon Burouz u Sent Luisu, a za Nujorker je 2016. rekao da mu je posedovanje kompjutera pomoglo da se suoči sa svojom seksualnošću i prizna roditeljima da je homoseksualac.

AP Photo/Alastair Grant
Sam Altman je karijeru započeo kreiranjem aplikacije "Loopt"

- Odrastati kao gej na američkom Srednjem Zapadu početkom dvehiljaditih nije bila baš najsjajnija stvar. Kada sam pronašao razne četove to me je transformisalo. Imati tajne je loše ako imate 11 ili 12 godina - rekao je.

Potom se zaputio na Univerzitet Stanford. Iako je želeo da studira informatiku, odustao je posle svega dve godine, pa je tako krenuo za stopama Bila Gejtsa ili Marka Zakerberga koji su napustili studije Harvarda pre nego što su osnovali veoma uticajne IT kompanije.

Prvi poslovni poduhvat koji je imao je bio aplikacija "Loopt", kreirana za pametne telefone, koja je omogućavala korisnicima da selektivno svoju lokaciju dele sa drugim ljudima u realnom vremenu. Prikupljeno je oko 30 miliona dolara za osnivanje kompanije, čemu je pomogla i firma "Y Combinator", inače poznata po finansiranju brojnih start-apova, kao što je bio slučaj i sa "Airbnb-om" i "Twitch-om".

Altman je i sam postao predsednik "Y combinatora" 2014. nakon prodaje aplikacije za 44 miliona dolara. Potom je osnovao svoj fond "Hydrazine Capital", privlačeći dovoljno investicija da se nađe na Forbsovoj listi najuspešnijih preduzetnika mlađih od 30 godina. Altman je rukovodio i "Redditom" svega osam dana kada je došlo do promena u vrhu te kompanije 2014. godine. Kako je naveo, taj kratki period je "bio nekako zabavan".

Unsplash
Kompanija "OpenAI" je pokrenuta 2015. godine

Uspon "OpenAI"

Sa druge strane, njegove avanture u kompaniji "OpenAI" trajale su osam godina. 

U jednom tvitu iz februara ove godine je istakao: "Bio sam prilično neuspešan sa svojim prvim star-apom, bio je očajan! A sa ovim drugim mi ide prilično dobro".

Kompaniju je 2015. pokrenuo sa Ilonom Maskom koji je već tada upravljao "Spejs iksom" i "Teslom". Uz pomoć Amazona i Majkrosofta, prikupili su oko milijardu dolara za ovaj poslovni poduhvat koji je bio predstavljen kao "neprofitan, sa plemenitim ciljem razvitka veštačke inteligencije, ali uz garancije da neće zbrisati čovečanstvo".

Do sada, misija je bila ispunjena, ali ako je verovati Altmanovim rečima, opasnosti koje donosi veštačka inteligencija su postale stvarne.

Za vreme njegovog rukovodstva, kompanija je prestala da bude neprofitna i dostigla je vrednost od 29 milijardi dolara, zahvaljujući impozantnom uspehu alata ChatGPT za tekstove i DALL-E za slike.

AP Photo/Richard Drew, File
 

Direktor "Majkrosofta", Satja Nadela, opisao je Altmana kao "neverovatnog biznismena" koji polaže velike uloge, ali na ispravan način, pa se ne može sporiti uspeh "OpenAI"-ja.

Samo nekoliko nedelja nakon pokretanja čet bota ChatGPT-ja krajem 2022, privučeni su milioni korisnika koji su mogli da dobiju pomoć u nalaženju poslova, pisanju političkih govora ili domaćih zadataka.

To je navelo i druge tehnološke gigante da ulažu mnogo više u "OpenAI", ali i da razvijaju sopstvene alate.

Tehnologija Altmanove kompanije se u međuvremenu sve više poboljšavala.

"Moj najgori strah"

Ipak, ubrzo su počele da se pojavljuju i prve brige - koliko će veštačka inteligencija uticati na svet, bilo da se radi o širenju dezinformacija ili gubljenju radnih mesta. Vlade brojnih država sve više razmišljaju kako da pronađu efikasan način da se reguliše tehnologija koji bi mogla svet da promeni zauvek.

Altman se takođe uključio u tu diskusiju.

- Moj najgori strah je da će mi, industrija, prouzrokovati značajnu štetu svetu - rekao  je pred Senatom SAD. Njegov stav da bi vladina regulacija bila kritična u umanjivanju rizika je bila muzika za uši političarima koji ionako nikada nisu toliko impresionirani tehnološkim svetom.

Za samo nekoliko nedelja, Altman se sastao sa potpredsednicom SAD, Kamalom Haris, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen i britanskim premijerom Rišijem Sunakom. Svi oni dele nade i strahove o tome koje su potencijalne dobiti, ali i opasnosti veštačke inteligencije.

AP Photo/Alastair Grant, Pool
Altman i britanski premijer Riši Sunak

Pošto EU nije zadovoljna Maskovim vođenjem Tvitera, američki senatori su ujedinjeni protiv mreže TikTok, a Zakerberg i dalje pokušava da se oporavi nakon skandala sa "Kembridž analitikom", Altman se pozicionirao povoljnije i činilo se da je u većoj milosti mnogi svetskih zakonodavaca.

Zanimljivo je da je rekao, "da ukoliko sve pođe po zlu", sakupio je zalihe od oružja do lekova.

Kompanija "OpenAI" je u saopštenju navela da su utvrdili da Altman nije bio iskren u komunikaciji sa članovima upravnog odbora.

Nakon što je obelodanjeno da je otpušten, Altman je poručio: "Voleo sam vreme provedeno u OpenAI. Za mene je to bilo transformativno, a nadam se pomalo i za svet. Najviše od svega, voleo sam da radim sa tako talentovanim ljudima". Šta sledi, tek ću najaviti".

Potom je obelodanio da će se pridružiti timu "Majkrosofta" kako bi se radilo na razvoju veštačke inteligencije.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike