Prekasno da se zaustavi? Da li je moguće regulisati veštačku inteligenciju

24.09.2023

09:16

0

Mnogi stručnjaci su uvereni da se čak ni sa propisima AI ne može kontrolisati

Prekasno da se zaustavi? Da li je moguće regulisati veštačku inteligenciju
Veštačka inteligencija - Copyright Profimedia

Otkad se pojavila veštačka inteligencija postavlja se pitanje može li se ona držati pod kontrolom.

U poslednje vreme bilo je nekoliko incidenata sa njom, a poslednji od njih zabeležen je u Španiji, gde su devojčice počele da dobijaju sopstvene fotografije na kojima su gole, a koje je napravila veštačka inteligencija.

Malo verovatno

Džimi Vels, osnivač Vikipedije, kaže da je regulisanje veštačke inteligencije veoma komplikovano, skoro nemoguće.

- U mnogim slučajevima političari i njihovi saradnici slabo razumeju kako internet funkcioniše i šta je moguće postići - kaže Vels, koji je proveo mnogo sati objašnjavajući i tehnologiju i njenu ulogu u slobodi govora političarima širom sveta.

- Pitanje tela poput Ujedinjenih nacija koje reguliše veštačku inteligenciju jeste kao da ste rekli da UN reguliše aplikaciju "Photoshop" - rekao je on, ističući da je to besmisleno.

Pitanje da li bi veštačku inteligenciju trebalo regulisati i u kojoj meri zahuktalo se ovog leta kada je generalni sekretar UN Antonio Gutereš sazvao prvi sastanak Saveta bezbednosti UN kako bi se posebno razgovaralo o potencijalnim opasnostima.

AP Photo/Andrew Medichini
Antonio Gutereš

Govoreći o svemu, od sajber napada koje pokreće veštačka inteligencija, do rizika od neispravnog AI, načinima na koje veštačka inteligencija može da širi dezinformacije, pa čak i o interakciji između veštačke inteligencije i nuklearnog oružja, Gutereš je rekao: „Bez akcije za rešavanje ovih rizika mi smo zapustili svoju odgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama“.

Gutereš je od tada krenuo da radi na uspostavljanju komisije UN-a koja će istražiti koja bi globalna regulativa mogla biti potrebna. Takozvano Savetodavno telo visokog nivoa za veštačku inteligenciju sastojaće se od „sadašnjih i bivših vladinih stručnjaka, kao i stručnjaka iz industrije, civilnog društva i akademske zajednice“.

Trebalo bi da objavi svoje početne nalaze pre kraja ove godine. U međuvremenu, prošle nedelje američki tehnološki šefovi poput Ilona Maska i Marka Zakerberga održali su razgovore sa američkim zakonodavcima u Vašingtonu kako bi razgovarali o veštačkoj inteligenciji i potencijalnim budućim pravilima.

Nemoguće

Međutim, neki stručnjaci upućeni u AI skeptični su da globalna regulacija može biti uspešna. Jedna takva osoba je Pjer Haren, koji istražuje veštačku inteligenciju već 45 godina.

Profimedia
 

Njegovo iskustvo obuhvata sedam godina rada u kompjuterskom gigantu IBM-u, gde je vodio tim koji je instalirao Watson super kompjutersku tehnologiju za kupce. Pokrenut 2010. godine, Watson može da odgovori na pitanja korisnika i bio je jedan od pionira veštačke inteligencije.

Uprkos prošlosti gospodina Harena, on kaže da je bio „zaprepašćen“ pojavom i sposobnošću ChatGPT-a i drugih takozvanih „generativnih AI“ programa tokom prošle godine.

Generativna AI je, jednostavno rečeno, veštačka inteligencija koja može brzo da kreira novi sadržaj, bilo da su to reči, slike, muzika ili video-snimci. I može uzeti ideju iz jednog primera i primeniti je na sasvim drugu situaciju.

Haren kaže da je takva sposobnost slična ljudskoj.

- Ova stvar nije kao papagaj, koji ponavlja ono što u njega unosimo. Pravi analogije na visokom nivou - istakao je on.

Haren smatra da ne možemo da napravimo skup pravila kojima bismo sprečili da veštačka inteligencija izmakne kontroli jer neke zemlje neće pristati na njih.

Profimedia
 

- Živimo u svetu sa nacijama koje ne sarađuju kao što su Severna Koreja i Iran. Oni neće priznati propise vezane za AI. Možete li da zamislite da Iran traži način da uništi Izrael i brine o propisima AI? - kazao je on.

Regulacija je neophodna

Fizičar Rajnhard Šol je osnivač UN-ovog programa "AI For Good", koji ima za cilj pronalaženje i implementaciju praktičnih rešenja veštačke inteligencije koja će pomoći u postizanju ciljeva održivog razvoja UN. To uključuje sve, od okončanja siromaštva, do iskorenjivanja gladi i omogućavanja svima pristupa čistoj vodi.

"AI for Good" je započeo svoj život 2017. godine kao godišnji događaj i prerastao je u redovne onlajn seminare koji se bave svim aspektima AI.

Sa preko 20.000 pretplatnika "AI for Good" je podstakao potrebu za pozitivnom veštačkom inteligencijom, ali to ne znači da je Šol optimista.

- Da li treba regulisati veštačku inteligenciju? Bez razmišljanja - da - izjavio je on.

Njegova velika briga je što veštačka inteligencija omogućava negativcima da koriste tehnologiju kao odskočnu dasku za sticanje opasnih sposobnosti.

Profimedia
 

- Fizičar zna kako da napravi nuklearnu bombu u teoriji, ali da to uradi u praksi bilo bi veoma teško. Ali ako neko koristi veštačku inteligenciju da dizajnira biološko oružje, ne mora da zna toliko. A ako ljudima postane previše lako da naprave veliku štetu koristeći AI, onda će to neko učiniti - smatra Šol.

Kakav oblik treba da ima buduće regulatorno telo UN za veštačku inteligenciju?

Jedna sugestija jeste da bi trebalo da odražava Organizaciju međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (IKAO), koja reguliše globalno vazdušno putovanje i njegovu bezbednost. Ona ima 193 zemlje članice.

Robert Op, glavni digitalni službenik Programa UN za razvoj, jedan je od stručnjaka za veštačku inteligenciju koji podržava formiranje tela sličnog IKAO-u.

Njegov posao je da pokuša da nađe načine da učini da tehnologija pojača uticaj organizacije i pomogne zemljama u pokretanju ekonomskog rata i okončanju siromaštva.

Ovo uključuje upotrebu veštačke inteligencije za brzu proveru satelitskih snimaka poljoprivrednog zemljišta u siromašnim oblastima. Op kaže da ne želi da ometa tu vrstu sposobnosti ili da obuzda potencijal generativne veštačke inteligencije da pomogne siromašnima u izgradnji preduzeća.

AP Photo/Bebeto Matthews
 

Ali on takođe prihvata potencijalnu lošu stranu AI i smatra da je hitno da se ona reguliše.

Vels, sa druge strane, smatra da je pristup UN potpuno pogrešan.

On veruje da međunarodna tela prave veliku grešku u precenjivanju uloge tehnoloških giganata poput Gugla u lavini AI proizvoda. Vels dodaje da dobre namere ne mogu da spreče pojedinačne programere softvera i njihovu upotrebu veštačke inteligencije.

Vels napominje da izvan granica tehnoloških giganata bezbroj programera koristi besplatno dostupan AI softver, gde je osnovni kod dostupan preko interneta.

- Postoje desetine hiljada individualnih programera koji se oslanjaju na ove inovacije. Do njihove regulacija nikada neće doći - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike