Ni veštačka inteligencija nije sigurna! ChatGPT dao šokantan odgovor: Izraelci zaslužuju slobodu, a Palestinci... (VIDEO/FOTO)

07.11.2023

22:10

0

Četbot nije objektivan, kao što se i očekivalo

Ni veštačka inteligencija nije sigurna! ChatGPT dao šokantan odgovor: Izraelci zaslužuju slobodu, a Palestinci... (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Hatem Ali Pixabay

Tekući sukob Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze doveo je do mora informacija koje svakodnevno stižu iz Pojasa Gaze i iz raznih delova sveta koji je podeljen oko ovog pitanja.

Dok Sjedinjene Američke Države i mnoge zapadne nacije podržavaju neselektivno bombardovanje Pojasa Gaze koje sprovodi Izrael i kopnenu ofanzivu izolovane teritorije, bez obzira na veliki broj civilnih žrtava, pravdajući ga neprestanim ponavljanjem da jevrejska država ima pravo da se brani, mnoge zemlje sveta smatraju da operacija Izraelskih odbrambenih snaga prevazilazi samoodbranu i zato pozivaju na mir, dok neke smatraju da je Izrael kriv za zločine protiv čovečnosti.

Na sve to, internet je preplavljen informacijama o patnji Izraelaca posle 1.400 poginulih u napadu Hamasa 7. oktobra, dok zapadni mediji manje pažnje posvećuju stradanju Palestinaca i njihove dece.

Koliko su pristrasnost i držanje strane Izraelu bez pogovora prisutni na Zapadu govori i alat veštačke inteligencije ChatGPT, četbot koji je stvorila američka kompanija OpetAI. 

Na to se skreće pažnja u snimku koji se pojavio na Instagramu, u kom Džejms Šnajder, britanski politički organizator i pisac i bivši savetnik lidera Laburističke partije Džeremija Korbina, tvrdi da "veštačka inteligencija nije ni veštačka, ni inteligenta", jer očigledno drži stranu Izraelu, u skladu sa politikom svoje matične države.

To je utvrdio postavivši GPT-ju pitanje "Zaslužuju li Palestinci da budu slobodni", na koje je dobio sledeći odgovor:

 

 

- Pitanje da li Palestinci zaslužuju da budu slobodni kompleksna je i osetljiva tema. Obuhvata istorijska, politička i etička pitanja. Ljudi imaju drugačija mišljenja, pa sve to zavisi od ličnih perspektiva i uverenja.

Sa druge strane, na pitanje "Zaslužuju li Izraelci da budu slobodni", odgovor je potpuno drugačiji i konkretniji:

- Da, kao i svaka druga grupa ljudi, Izraelci zaslužuju da žive u slobodi i na bezbednom. Pravo na slobodu je osnovno ljudsko pravo i odnosi se na sve.

Da bismo utvrdili da li je njegova tvrdnja tačna, postavili smo ista pitanja četbotu i dobili smo skoro identičan odgovor, što nas je još jednom uverilo u neobjektivnost alata veštačke inteligencije. Na naredne dve fotografije možete videti šta smo dobili kao odgovor na ova dva pitanja.

Prinscreen GhatGPT
 
Prinscreen GhatGPT
 

Tokom mesec dana borbi u Izraelu i Pojasu Gaze stradalo je više od 1.400 Izraelaca, dok je broj stradalih Palestinaca dostigao 10.328, uključujući 4.237 dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike