"Island se bori protiv dolaska lave": Erupcija vulkana je samo početak, niko nije spreman za ono što sledi! (FOTO/VIDEO)

17.11.2023

07:23

0

Autor: Lj. S.

Vlasti su odmah izdale naredbu za evakuaciju, a ubrzo je došlo do niza zemljotresa

"Island se bori protiv dolaska lave": Erupcija vulkana je samo početak, niko nije spreman za ono što sledi! (FOTO/VIDEO)
Island - Copyright AP Photo/Marco Di Marco

Jugozapadno poluostrvo Islanda moglo bi biti u decenijama koje slede centar vulkanske nestabilnosti, upozorila je islandska meteorološka kancelarija (IMO). 

- Posle 800 godina pauze, erupcije na poluostrvu Rejkjanes su postale učestale 2021. godine, što bi moglo da predstavlja početak novog ciklusa erupcije. Očekujemo vulkanske erupcije duž celog poluostrva, ne samo na istom mestu. Ova nestabilnost mogla bi da traje decenijama - rekao je Metju Roberts iz IMO-a. 

Roberts i njegove kolege su prošlog petka bili iznenađeni saznanjem o snažnom protoku magme kroz zemlju. 

- Magma se probijala ispod Grindavika poput podzemnog teretnog voza - rekao je Roberts.

Vlasti su odmah izdale naredbu za evakuaciju, a ubrzo je došlo do niza zemljotresa, koji je za sobom ostavio infrastukturna oštećenja, poput rupa na putevima ili oštećenja kuća. 

- Grad će nastaviti da tone, šteta će biti još veća - rekao je Roberts, a prenosi Bi-Bi-Si.

"Island se bori protiv dolaska lave"

Zapadni deo Grindavika potonuo je za više od jednog metra od prošlog petka i nastavlja da tone brzinom od oko četiri centimetara dnevno. Ako dođe do erupcije, može doći do značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i oslobađanja toksičnih isparenja. 

Islanđani su navikli na vulkanske aktivnosti jer žive iznad Srednjeatlantskog grebena.

Evroazijska i severnoamerička ploča se udaljavaju jedna od druge, svake godine nekoliko centimetara. Međutim, do takve situacije, odnosno evakuacije celog grada, nije došlo u poslednjih 50 godina.

Stručnjaci procenjuju da se magma na području poluostrva Rejkjanes nalazi na oko 800 metara ispod površine. Stanovnici će možda morati da čekaju nedeljama pre nego što se vrate kućama. 

- Ne očekujemo eksplozivnu erupciju, iako to nije nužno dobra stvar. Erupcija niskog intenziteta mogla bi da znači izlivanje lave iz niza pukotina nedeljama i nedeljama. Island se bori protiv dolaska lave na različite načine, ali priroda uvek pobeđuje ako erupcija traje dovoljno dugo - navodi Roberts.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike