Očajničke mere: Island diže zidove oko elektrane zbog straha od erupcije vulkana

14.11.2023

20:33

0

Tokom proteklog vikenda seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave značajno su se povećali

Očajničke mere: Island diže zidove oko elektrane zbog straha od erupcije vulkana
Copyright Wikimedia/Christian Bickel

Vlasti na Islandu trenutno sprovode planove za izgradnju odbrambenih zidova oko geotermalne elektrane na jugozapadu zemlje, usled sve veće zabrinutosti zbog moguće erupcije vulkana.

Rojters izveštava da će deo ovog plana obuhvatiti izgradnju velikog nasipa koji bi trebalo da preusmeri tok lave oko ključne geotermalne elektrane koja celu zemlju snabdeva električnom energijom.

Tokom proteklog vikenda seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave značajno su se povećali na poluostrvu Rejkjanes, nedaleko od glavnog grada Rejkjavika. Ova situacija je naterala vlasti da u subotu evakuišu skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik.

Rojters prenosi da su im građani danas dobili dozvolu da se nakratko vrate kućama i pokupe svoje stvari.

Iako je tokom poslednjih nekoliko sati zabeleženo manje zemljotresa u poređenju sa prethodna dva dana, opasnost od erupcije vulkana i dalje ostaje velika.

Rike Pedersen, direktorka Nordijskog vulkanološkog centra, upozorava da je smanjenje intenziteta seizmičkih aktivnosti često uobičajeno pred erupciju vulkana, ali naglašava da to nikada ne treba shvatiti kao siguran znak da erupcija neće uslediti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike