"Najgore je bilo kada je zabeleženo 80 potresa u samo pola sata": Srbin koji živi na Islandu tvrdi da svi strahuju od samo jedne stvari

14.11.2023

22:55

0

Očekuje se erupcija vulkana svakog dana, navodi Vuković, objašnjavajući da se linija magme koja se formirala proteže iz mora i pruža se oko 15 kilometara

"Najgore je bilo kada je zabeleženo 80 potresa u samo pola sata": Srbin koji živi na Islandu tvrdi da svi strahuju od samo jedne stvari
Islandski grad Grindavik "puca po šavovima" zbog moguće erupcije vulkana - Copyright AP Photo/Brynjar Gunnarsson

Marko Vuković, stanovnik koji živi samo 10 kilometara od Grindavika, grada na Islandu koji je nedavno evakuisan zbog opasnosti od erupcije vulkana, opisuje da se tlo neprekidno trese, ostavljajući ih u konstantnom neizvesnom stanju.

"Kad prestane, mi se pitamo - šta bi moglo da se dogodi sledeće", rekao je Vuković za beogradsek medije, opisujući nedavni period u kojem su zabeleženi konstantni zemljotresi. "Najgore je bilo oko 10 sati kada je zabeleženo između 60 do 80 potresa u samo pola sata."

Očekuje se erupcija vulkana svakog dana, navodi Vuković, objašnjavajući da se linija magme koja se formirala proteže iz mora i pruža se oko 15 kilometara, prolazeći kroz centar Grindavika, naselje koje broji oko 4.000 stanovnika.

AP Photo/Brynjar Gunnarsson
 

Stručnjaci naglašavaju da je 15 kilometara duga reka magme koja teče ispred poluostrva Rejkjanes i dalje aktivna.

Vuković dodaje da „postoji velika opasnost da se ne izlije lava u gradu i ugrozi postrojenje za struju, toplu i hladnu vodu“ za celo poluostrvo Rejkjanes, na kojem se nalazi i Grindavik.

AP Photo/Brynjar Gunnarsson
 

Podseća da su vlasti u poslednja dva dana dozvolile po jednom članu svakog domaćinstva da se vrati nazad i pokupi najosnovnije iz svog doma, kao i da je grad trenutno skroz pust, odnosno da čak ni spasioci nisu u njemu.

Navodi i da ako do izlivanja dođe u moru, tad je najmanja opasnost za stanovnike, ali bi taj oblak pepela bio najveći i ugrozio bi avio saobraćaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike