Zabrinjavajuće prognoze: Vulkanska nestabilnost na Islandu mogla bi da potraje decenijama!

16.11.2023

10:56

0

Prošlog petka, seizmološki tim je bio šokiran kada je shvatio da magma curi u zemlju, lomeći stene na udaljenosti od 15 kilometara

Zabrinjavajuće prognoze: Vulkanska nestabilnost na Islandu mogla bi da potraje decenijama!
Vulkan - Copyright AP Photo/Marco Di Marco

Jugozapadno poluostrvo na Islandu moglo bi da se suoči sa decenijama vulkanske nestabilnosti, upozorio je Islandski meteorološki zavod (IMO).

Zemljotres i strah od predstojeće erupcije doveli su do evakuacije malog ribarskog grada Grindavika, preneo je BBC. Posle osmovekovne pauze, erupcije na poluostrvu Rejkjanes počele su ponovo 2021. godine, što bi moglo da označi novi "eruptivni ciklus", rekao je Metju Roberts iz IMO.

- Očekujemo vulkanske erupcije širom poluostrva, ne samo na jednoj lokaciji - rekao je Roberts koji rukovodi kancelarijom IMO u Rejkjaviku.

AP Photo/Brynjar Gunnarsson
 

On je objasnio da bi erupcija niskog intenziteta mogla da znači izlivanje lave iz niza pukotina koje bi trajalo nedeljama.

- Ukoliko bi do toga došlo, došlo bi do kretanja lave na jug - verovatno prema Grindaviku i ,takođe, verovatno na sever i zapad, ka elektrani Svartsengi i Plavoj laguni - istakao je Roberts.

Planovi za vanredne situacije uključuju zaštitne barijere - poznate kao "nasipi" - koje se grade u blizini geotermalne elektrane, dok je lokalna banja Plava laguna i dalje zatvorena. Island ima razne uspešne načine za borbu protiv lave, rekao Roberts, ali "priroda uvek pobeđuje ako je erupcija dovoljno duga".

Prošlog petka, seizmološki tim je bio šokiran kada je shvatio da magma curi u zemlju, lomeći stene na udaljenosti od 15 kilometara. Taj talas je prošao ispod Grindavika "skoro kao podzemni teretni voz, što je nepoznat fenomen u današnje vreme", dodao je Roberts.

AP Photo/Brynjar Gunnarsson
 

Nedugo zatim, izdato je naređenje o evakuaciji, a ubrzo nakon toga pojavile su se fotografije na kojima se vide velika oštećenja na putevima i kućama, nakon niza zemljotresa. Grad će nastaviti da tone, a šteta će se širiti na puteve i zgrade, istakao je Roberts.

Zapadni deo Grindavika potonuo je za više od jednog metra od petka i nastavlja da "propada" četiri centimetara dnevno. Mapa u boji pokazuje nedavne nivoe do kojih se zemljište urušilo, a u jednoj oblasti situacija je i dalje veoma nestabilna, sa očekivanom erupcijom, verovatno za nekoliko dana ili nedelja.

Ako dođe do erupcije, može doći do značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i oslobađanja toksičnih isparenja. Ovakva vrsta evakuacije celog jednog grada nije se desila u prethodnih 50 godina na Islandu.

Tanjug/AP
 

Prethodno, 1973. godine, iz pukotine je počela da se izliva rastopljena crvena lava na Hejmaeji, najvećem ostrvu na lancu ostrva Vestmaneja. Trenutno, na poluostrvu Rejkjanes, procenjuje se da je magma na dubini od 800 metara ispod površine tla. Stanovnici će možda morati da čekaju nedeljama pre nego što bude jasno da li mogu da se vrate u oblast.

- Ne očekujemo eksplozivnu erupciju - izjavio je Roberts.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike