Vreme je isteklo, ovo je samo početak! Island trese na stotine zemljotresa, kuće i ulice pucaju: "Erupcija je neizbežna" (FOTO/VIDEO)

15.11.2023

18:29

0

Autor: M. Vu.

Vulkan Fagradalsfjall na Islandu upravo je na početku novog razdoblja aktivnosti koja će možda potrajati stolećima

Vreme je isteklo, ovo je samo početak! Island trese na stotine zemljotresa, kuće i ulice pucaju: "Erupcija je neizbežna" (FOTO/VIDEO)
Island čeka erupciju vulkana - Copyright Tanjug/AP/Profimedia

Vulkan na Islandu tek je na početku novog perioda aktivnosti koji će trajati vekovima, dok magma koja se akumulira ispod ribarskog grada Grindavika ukazuje da pravi problemi tek počinju, piše Dejli mejl.

Vulkan Fagradalsfjall na poluostrvu Rejkjanes mogao bi da eruptira svakog trenutka, a islandski meteorološki zavod kaže da je erupcija neminovna.

Nakon 800 godina neaktivnosti, erupcija 2021. označila je početak novog ciklusa vulkanske aktivnosti, a sada vulkanolog sa Kembridža Klajv Openhajmer kaže da bi ovo „mogao biti početak aktivne faze koja će trajati vekovima“.

„Vreme je konačno isteklo“, kaže Edvard V. Maršal, istraživač u Nordijskom vulkanološkom centru Univerziteta Islanda. „Možemo da počnemo da se pripremamo za narednih sto godina erupcija u Rejkjanesu.

To područje je od sinoć potreslo više od 800 zemljotresa, a stručnjaci upozoravaju da je magma sada veoma blizu površine zemlje, što znači da bi svakog trenutka mogla da dođe do erupcije.

 

 

Hiljade zemljotresa svakog dana učinili su Grindavik pravi grad duhova, jer je svih 4.000 stanovnika moralo biti evakuisano.

 

 

Onima kojima je dozvoljeno da se vrate svojim kućama da pokupe neke stvari sada je naređeno da se odmah evakuišu zbog merenja visokog nivoa sumpor-dioksida, što je još jedan pokazatelj neposredne erupcije.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju apokaliptične scene u napuštenom gradu, sa uništenim kućama i otvaranjem pukotina na putevima.

 

 

Majka četvoro dece: Ostali smo beskućnici

Majka četvoro dece Maga Huld Afaomudotir, koja je u ponedeljak dobila samo sedam minuta da pokupi stvari iz svoje kuće, rekla je da je njena porodica ostala bez krova nad glavom nakon što je zastrašujući zemljotres potpuno uništio njihovu imovinu.

Maga je objavila video iz svog razorenog doma kojeg su ona i suprug godinama otplaćivali.

Snimak pokazuje kako je njezina kuća doslovno iščupana iz temelja od snažnih potresa, zbog čega je porodica u petak pobegla sa samo nekoliko ličnih stvari.

„Petak je bio užasan, podrhtavanje nije prestajalo satima, ali smo u petak uveče u 21. 00 izašli iz kuće sa dvodnevnom odećom i dve kutije foto-albuma. Planirali smo da se vratimo sledećeg dana da uzmemo još stvari“, rekla je Maga.

„Osećam se dobro, ali se uplašim i skočim na najmanji zvuk. Postali smo beskućnici u jednom minutu - preplavljuju me razne emocije', rekla je 50-godišnja žena.

„U ponedeljak smo dobili samo sedam minuta da prikupimo ono što smo želeli da sačuvamo, ali akcenat je bio na ličnim stvarima moje porodice – mojoj mami, baki i dedi – i mojoj odeći. „Oko 4.000 stanovnika je evakuisano iz Grindavika u subotu ujutro, sati nakon čega je Island proglasio vanredno stanje.

Poluostrvo Rejkjanes na jugozapadu Islanda od 25. oktobra potresaju hiljade zemljotresa, a stručnjaci predviđaju da će uskoro eruptirati vulkan Fagradalsfjall, samo nekoliko kilometara od Grindavika.

Magma je na 500 metara ispod površine

Ogroman prodor magme dugačak devet milja, severozapadno od Grindavika, formiran je i raste. Pretpostavlja se da se magma nalazi na samo 500 metara ispod površine. Pre samo nekoliko dana stručnjaci su govorili da se magma akumulira na dubini od pet kilometara ispod zemlje, ali se sada, ako su procene tačne, podigla mnogo bliže.

„U ovoj fazi nije moguće tačno utvrditi da li i gde magma može da dospe na površinu“, saopštio je Zavod za meteorologiju.

 


Benedikt Ofeigson, geofizičar iz Met Officea, rekao je da, iako otkrivena količina SO2 nije velika, povećanje ukazuje da se magma približava površini.

 

„SO2 se ne oslobađa iz magme dok se ne približi površini. To znači da je udaljen samo jedan kilometar', rekao je on.

Najnovija merenja, od ovog vikenda, izmerila su magmu na dubini od oko 800 metara, ali Ofejgson veruje da je još plića.

Reč je o možda 500 metara. Ne znamo tačno jer sve zavisi od pritiska. Zbog toga nije moguće direktno odrediti dubinu, ali magma mora biti veoma plitka da bi se detektovala SO2'.

Ofeigson je juče za islandsku televiziju RUV rekao da na drugim uređajima još nema naznaka da počinje erupcija, ali da to ipak ne žele da isključe, objašnjavajući da se SO2 ne pojavljuje na ovaj način osim ako je magma veoma visoka u zemljine kore.

Sumpor dioksid je otrovni gas koji oslobađa magma dok se diže na površinu, a velika izloženost je fatalna za ljude. Ako se otkrije na uspavanom vulkanu, to bi mogao biti znak da će uskoro eruptirati.

Zašto se broj zemljotresa smanjio

Iako se broj zemljotresa smanjio i potresi su manje jaki nego prethodnih dana, stručnjaci kažu da bi to moglo značiti da je magma bliže površini i da bi erupcija mogla biti neminovna.

Manja seizmička aktivnost obično prethodi erupciji, jer se magma toliko približila površini da ne može da stvori mnogo napetosti i da izazove velike zemljotrese“, rekao je Rike Pedersen, koji vodi Nordijski vulkanološki centar u Rejkjaviku.

„To nikada ne treba shvatiti kao znak da ne postoji opasnost od erupcije“, rekla je ona.

U slučaju da se dogodi najgore, vlasti se spremaju da izgrade odbrambene zidove oko obližnje geotermalne elektrane za koje se očajnički nadaju da će je zaštititi od tokova lave.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike