Rusija se pohvalila moćnim dodatkom nuklearnom arsenalu: Ovu raketu ne može da ugrozi ni najnaprednija PVO

16.12.2022

14:57

0

Teška raketa na tečno gorivo imala je svoje prvo uspešno probno lansiranje u aprilu

Rusija se pohvalila moćnim dodatkom nuklearnom arsenalu: Ovu raketu ne može da ugrozi ni najnaprednija PVO
RS-28 Sarmat - Copyright Profimedia

Najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa, RS-28 Sarmat, može da probije bilo koji postojeći ili budući protivraketni sistem, rekao je komandant Strateških raketnih snaga (SMF) zemlje.

- Raketni sistem Sarmat ima širok spektar mogućnosti za raspoređivanje različitih tipova borbenog tereta i zasnovan je na principima koji garantuju prodor bilo kog sistema protiv balističkih raketa, kako sada tako i u budućnosti - rekao je general Sergej Karakajev u intervjuu za Krasnaju zvezdu, zvanični list ruske vojske.

Teška raketa na tečno gorivo imala je svoje prvo uspešno probno lansiranje u aprilu. Ona će da zameni stare rakete R-36M2 Voevoda i biće jedna od osnovnih komponenti ruskog nuklearnog odvraćanja, kojom upravlja SMF.

 

 

- Sarmat je po mnogim karakteristikama superiorniji od Voevode. Njegova kratka faza pojačanja omogućava ranije odvajanje bojevih glava i znatno otežava otkrivanje lansirne rakete za naknadno presretanje - objasnio je Karakajev.

U međuvremenu, njegove energetske mogućnosti dozvoljavaju primenu šireg spektra oružja i protivmera, prema generalu. Ovaj napredak "poništava" sposobnosti sadašnjih i budućih presretača, ocenio je on.

Veruje se da Sarmat može da nosi do 10 teških bojevih glava. Takođe je navodno kompatibilan sa hipersoničnom jedrilicom Avangard, vrstom bojeve glave koja može da se približi ciljevima u atmosferi velikom brzinom, zadržavajući sposobnost manevrisanja da izbegne sisteme protiv balističkih raketa. Ruska vojska je saopštila da domet Sarmata omogućava da se ispaljuje iz Rusije na ciljeve u SAD preko Južnog pola, u potpunosti izbegavajući američku PVO na Aljasci.

Ministarstvo odbrane je u avgustu potpisalo ugovor sa raketnim centrom Makejev za proizvodnju neotkrivenog broja oružanih sistema Sarmat.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike