Rusija se sprema za nuklearni napad?! Izvedena velika provera raketa, podmornica, aviona...

25.10.2023

19:01

1

Autor: N.P.

Tokom vežbi strateških nuklearnih snaga lansirana je i interkontinentalna balistička raketa Jars

Rusija se sprema za nuklearni napad?! Izvedena velika provera raketa, podmornica, aviona...
Vladimir Putin i Valerij Gerasimov - Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija je izvela veliku probu strateških nuklearnih snaga.

Kako je naveo ministar odbrane Sergej Šojgu, strateške nuklearne snage Rusije uvežbavale su izvođenje intenzivnog nuklearnog napada kao odgovor na nuklearni napad protivnika.

Proverena je i obučenost organa vojnog komandovanja, radne veštine rukovodstva i operativnog osoblja. Zadaci planirani tokom obuke su u potpunosti realizovani, navodi se.

Vežbe ruskih strateških snaga za obuzdavanje održavaju se pod komandom predsednika Vladimira Putina, a izveštaj su podneli ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštava Valerij Gerasimov.

Gerasimov je rekao da u vežbama strateških nuklearnih snaga učestvuju mobilni sistem "Jars", nuklearna podmornica i dva strateška nosača raketa.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, tokom vežbi, sa kosmodroma Pleseck lansirana je interkontinentalna balistička raketa Jars na poligon Kura na Kamčatki.

Pored toga, sa atomske podmornice "Tula" ispaljena je balistička raketa "Sinjeva".
I avioni dugog dometa Tu-95MS su u okviru vojnih vežbi ispalili rakete.

"To je van svake pameti"

Putin je više puta rekao da Rusija ne namerava da koristi nuklearno oružje osim u slučaju odbrane.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Komentarišući preporuke američkog Kongresa da se SAD pripreme za istovremeni rat sa Rusijom i Kinom, koje su takođe nuklearne sile, Putin je rekao da se to ne može nazvati zdravim razmišljanjem.

U izveštaju kongresne komisije navedeno je da su američke nuklearne snage loše pripremljene za "potencijalni sukob sa Rusijom i Kinom" i da to zahteva kvantitativne i strukturne promene. 

Autori studije tvrde da je sve verovatniji nuklearni sukob sa Rusijom i Kinom i predlažu da se odluke o silama odvraćanja donesu sada, kako bi SAD bile spremne da odgovore na "egzistencijalne izazove" koji će se navodno pojaviti od 2027. do 2035. godine. 

- Mislim da ova pomisao ne može pasti na pamet ljudima pri zdravoj pameti. Ali ako padne, to nas samo čini opreznim. I još više, da se bore i protiv Ruske Federacije i Kine odjednom. Gluposti, naravno. Ne mislim da je sve ovo ozbiljno. Dakle, oni jednostavno plaše jedni druge, po mom mišljenju - rekao je Putin.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike