Lukašenko upozorio Zapad: Snabdevanje Ukrajine oružjem tera Rusiju da upotrebi nuklearno oružje

07.10.2023

15:58

0

Prema rečima belogruskog predsednika, raspirivanje tenzija između zemalja moglo bi da dovede do situacije kada će Rusija „izvući crveno dugme i staviti ga na sto“

Lukašenko upozorio Zapad: Snabdevanje Ukrajine oružjem tera Rusiju da upotrebi nuklearno oružje
Aleksandar Lukašenko - Copyright Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak da naoružavanjem Ukrajine Sjedinjene Američke Države guraju Rusiju ka korišćenju nuklearnog oružja.

- Stičem utisak – opet kažem da je to moje mišljenje – da Amerikanci guraju Ruse da iskoriste najstrašnije oružje. Oni naoružavaju Vladimira Zelenskog i njegovu vojsku i obezbeđuju rakete dugog dometa. Čak i rakete koje mogu da lete 300 kilometara - rekao je Lukašenko tokom posete vojnom objektu u regionu Bresta.

Lukašenko je dodao da bi Moskva morala da odgovori ako bi takva raketa pogodila rusku teritoriju.

- Jedan takav napad duboko na rusku teritoriju i odgovor će biti kolosalan. Inače, zašto nam treba ovo oružje? - rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, raspirivanje tenzija između zemalja moglo bi da dovede do situacije kada će Rusija „izvući crveno dugme i staviti ga na sto“.

On je dodao i da se Amerikanci ne plaše za svoju bezbednost „jer su preko okeana“.

Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP
 

Lukašenkovi komentari usledili su nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak rekao da je moguće opozvati ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

Dan nakon Putinovih komentara predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da će Savet Državne dume na svom sledećem sastanku „definitivno raspravljati o pitanju povlačenja ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba“.

Lukašenko je takođe prokomentarisao neizvesnu sudbinu pomoći američkog Kongresa Ukrajini, nazvavši to signalom Ukrajini „da požuri, proširi obim kontraofanzive i tamo baci još mladića“.

- Sada je to svuda u medijima. Krive Zelenskog za spor tempo u kontraofanzivi. Kontraofanziva je bila neuspešna - rekao je Lukašenko, tvrdeći da „u borbi učestvuju samo starci“.

Lukašenko je istakao i da smatra da SAD žele da Ukrajina ubrza kontraofanzivu jer bi značajna pobeda na bojnom polju mogla da poveća Bajdenov slabi rejting.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike