Jordanska kraljica besna na zapadne lidere: Svet ćuti kada su Palestinci u pitanju, ovde vladaju dvostruki standardi (VIDEO)

25.10.2023

16:38

0

Autor: N.P.

"Tišina je zaglušujuća", poručila je kraljica Ranija

Jordanska kraljica besna na zapadne lidere: Svet ćuti kada su Palestinci u pitanju, ovde vladaju dvostruki standardi (VIDEO)
Kraljica Ranija u razgovoru sa Kristijan Amanpur - Copyright Youtube/CNN

Jordanska kraljica Ranija je optužila zapadne lidere za dvostruke standarde jer nisu osudili stradanje civila u izraelskim vazdušnim napadima u Gazi.

Rat Izraela i palestinskog Hamasa preti da destabilizuje ceo region, ali i diplomatske odnose između SAD i arapskih lidera.

- Ljudi širom Bliskog istoka, uključujući i Jordan, šokirani su i razočarani svetskom reakcijom na katastrofu koja se događa. Poslednje dve nedelje smo videli upečatljive dvostruke standarde. Kada se dogodio 7. oktobar, svet je momentalno i nedvosmisleno stao uz Izrael i njegovo pravo da se brani... međutim, u poslednje dve nedelje zavladala je tišina - rekla je za CNN.

Nakon napada u kome je ubijeno više od 1.400 ljudi, Izrael je objavio potpunu opsadu Pojasa Gaze tako da su Palestinci ostali bez isporuka vode, hrane goriva i struje.

- Ovo je prvi put u modernoj istoriji da postoji tolika ljudska patnja, a da svet ne poziva na prekid vatre. Tišina je zaglušujuća, a mnogima od nas u našem regionu se čini da je zapadni svet saučesnik u tome. Da li nam se govori da je pogrešno ubiti celu porodicu, ali je u redu bombardovati ih do smrti? Mislim, to je stvarno očigledan dvostruki standard. To je veoma šokantno za ceo arapski svet - poručila je u razgovoru sa Kristijan Amanpur.

Do sada je u vazdušnim napadima stradalo više od 6.500 ljudi, od toga najmanje 2.000 dece.

Izrael sve obrazlaže time da gađa položaje Hamasa čiji se pripadnici kriju među civilima.

- Kao majka govorim, videli smo kako palestinske majke na rukama dece pišu njihova imena, zato što su šanse da će stradati u udarima veoma velike. Samo želim da podsetim svet da palestinske majke vole svoju decu kao bilo koje druge majke na svetu.

AP Photo/Peter Dejong
Jordanska kraljica Ranija

Kraljica Ranija je takođe istakla da ovaj sukob nije počeo 7. oktobra nego mnogo ranije.

- Većina medija prati slučaj pod naslovom "Izrael u ratu". Ali, za mnoge Palestince sa druge strane zida, sa druge strane bodljikave žice, rat nikad nije ni prestao. Ovo je priča stara 75 godina, priča palestinskog naroda preplavljenog smrću i egzodusom. Ovo je priča o okupaciji pod aparthejdom, režimu koji okupira teritorije, uništava kuće, oduzima zemlju, o vojnim upadima i noćnim racijama - poručila je za CNN.

Prema njenom mišljenju, dvodržavno rešenje je jedini način da se donese mir regionu.

- Nikad ne bi trebalo da postoji drugo rešenje nego da se sedne za pregovarački sto, postoji samo jedan put za to, a to je slobodna, suverena i nezavisna palestinska država koja bi postojala rame uz rame, u miru i sigurnosti, sa Izraelom - zaključila je jordanska kraljica.

Arapski lideri nezadovoljni

Arapski lideri su iskazali svoje nezadovoljstvo što SAD ne žele da pokušaju da ubede izrael da odustane ili makar ublaži opsadu Gaze. Već u prvim danima rata je otkazana poseta američkog predsednika Džoa Bajdena Jordanu.

Vašington, bliski saveznik Izraela, ostao je istrajan u podršci vladi premijera Benjamina Netanjahua, a pozive na prekid vatre je odbacio.

- Mi ne mislimo da je sada vreme za primirje. Izrael ima pravo da se brani. Treba da se obračunaju sa rukovodstvom Hamasa, nastavićemo da ih podržavamo - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi .

AP Photo/Hatem Ali
Razaranje u Gazi je veliko

- Prekid vatre će sada koristiti samo Hamasu - dodao je Kirbi, ali nije precizirao da li se SAD protive i humanitarnom prekidu vatre na koji pozivaju Ujedinjene nacije.

Stejt department je ranije saopštio da bi prekid vatre omogućio Hamasu da se pregrupiše.

Jordanski kralj Abdulah Drugi rekao je danas francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da svetske sile treba da traže od Izraela da obustavi vazdušne napade na civile u Pojasu Gaze i okonča opsadu te oblasti u kojoj živi više od dva miliona ljudi.

On je naveo da je okončanje rata u Gazi neophodno i upozorio da bi, u suprotnom, moglo da dođe do "eksplozije" u regionu.

Francuski predsednik Makron će, nakon posete Jordanu, otputovati u Egipat gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem sa kojim će razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, a prethodno je boravio i u Tel Avivu.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike