Amerikanci šalju vojne eksperte da odvrate Izrael od upada u Gazu: Imaju druge ideje

25.10.2023

17:17

0

Kopnena ofanziva nije dobra ideja, smatraju američki zvaničnici

Amerikanci šalju vojne eksperte da odvrate Izrael od upada u Gazu: Imaju druge ideje
Copyright AP Photo/Ohad Zwigenberg

Američki vojni eksperti pokušavaju da odvrate Izrael od potencijalno brutalnih urbanih borbi, dok su u toku pripreme Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za kopneni napad na Gazu.

Oni su, u nastojanju da spreče Izraelce u tom naumu, podsetili na to da su takve krvave borbe SAD vodile protiv pobunjenika tokom rata u Iraku, mukotrpno osvajajući kuću po kuću.

Pomažući IDF-u da razvije niz različitih strategija za poraz Hamasa, američki vojni savetnici na terenu pozivaju se na lekcije naučene posebno iz Faludže 2004. godine, jedne od najkrvavijih bitaka u ratu u Iraku.

Da bi pomogla u prenošenju ove poruke, Bajdenova administracija je poslala iskusnog generala marinaca, odlikovanog sa tri zvezde, Džejmsa Glina, da savetuje IDF o planiranju taktičkih napada.

AP Photo/Hatem Moussa
Uništene zgrade u Džabaliji, u Pojasu Gaze

Glin, bivši komandant Komande za specijalne operacije marinskih snaga, ima veliko iskustvo u urbanom ratovanju u Iraku, posebno u Faludži, gde je rukovodio trupama tokom nekih od najkrvavijih borbi između američkih snaga i pobunjenika.

Umesto pokretanja kopnenog napada punog obima na Gazu, koji bi mogao da ugrozi taoce, civile i dodatno podstakne tenzije u regionu, američki vojni savetnici pozivaju Izraelce da iskoriste kombinaciju preciznih vazdušnih udara i ciljanih specijalnih operacija.

Oni se takođe oslanjaju na strategije koje su se razvile tokom bitke koalicionih snaga, predvođenih SAD, u cilju preuzimanja iračkog grada Mosula od ISIS-a, koji se više oslanjao na snage za specijalne operacije.

Kao i Hamas, ISIS je izgradio tunele širom Mosula i koristio civile kao živi štit, a borba za ponovno zauzimanje grada bila je teža i dugotrajnija nego što se očekivalo.

Od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, SAD su postale sve zabrinutije da je izraelska strategija da se uđe u Gazu s velikim brojnim kopnenim trupa samo napola pripremljena i da bi mogla da dovede do brutalne i dugotrajne okupacije izraelskih snaga Pojasa Gaze.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike