Putin prilikom prve godišnjice od referenduma uperio prstom u Zapad: Objasnio kako je on doveo do ujedinjenja 4 regiona sa Rusijom (VIDEO)

30.09.2023

12:50

0

Ruski lider se obratio povodom prvih godinu od aneksije LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti

Putin prilikom prve godišnjice od referenduma uperio prstom u Zapad: Objasnio kako je on doveo do ujedinjenja 4 regiona sa Rusijom (VIDEO)
Vladimir Putin - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Milioni ljudi su svesno izabrali da se ujedine sa svojom otadžbinom pre godinu dana, rekao je predsednik Vladimir Putin u obraćanju povodom prve godišnjice ujedinjenja Rusije sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom i Zaporoškom i Hersonskom oblašću.

Potpisivanje sporazuma 30. septembra 2022. kojim su četiri teritorije uključene u sastav ruske države bio je „definišući i istinski istorijski događaj“, naveo je Putin u video-poruci, koja je objavljena rano u subotu.

- Milioni stanovnika Donbasa i regiona Herson i Zaporožje izabrali su da budu uz svoju otadžbinu - rekao je on.

Njihovo ujedinjenje sa Rusijom bila je „svesna, dugo očekivana, teško stečena i zaista popularna odluka... doneta kolektivno putem referenduma u ​​potpunom skladu sa međunarodnim normama“, dodao je ruski predsednik.

Izlaskom na izbore „narod je pokazao hrabrost i integritet pred pokušajima zastrašivanja i oduzimanja prava da sami određuju svoju budućnost, svoju sudbinu i pokušajima oduzimanja nečega što svako vrednuje - kulture, tradicije i maternjeg jezika“, rekao je on.

Prema Putinovim rečima, sve te stvari su „mrzeli nacionalisti i njihovi zapadni pokrovitelji koji su orkestrirali puč u Kijevu 2014, a zatim pokrenuli građanski rat i teror punih razmera protiv neistomišljenika i organizovali blokade, stalna granatiranja i kaznene akcije u Donbasu”.

On je mislio na takozvani evromajdanski ustanak, koji je doveo do svrgavanja demokratski izabranog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru 2014, i sukob između nove vlasti u Kijevu i republika Donjeck i Lugansk koji je počeo nedugo nakon puča.

Govoreći o tekućoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, ruski lider je rekao da „braneći naše sunarodnike u Donbasu i Novorusiji, branimo samu Rusiju. Zajedno se borimo za Otadžbinu, za naš suverenitet, duhovne vrednosti, jedinstvo i pobedu".

Narod Rusije je u potpunosti podržao odluku o novim teritorijama i sada su svi regioni zemlje uključeni u „obnovu i izgradnju škola i bolnica, stambenih objekata i puteva, muzeja i spomen-obeležja“ u njima.

- Mi smo jedan narod i zajedno možemo da prevaziđemo bilo šta i odgovorimo na svaki izazov - nastavio je on obraćajući se stanovnicima novoinkorporiranih regiona.

Rezultate referenduma, koji su održani između 23. i 27. septembra prošle godine, ukrajinske vlasti i njihove zapadne pristalice nisu priznale. Tokom glasanja broj onih koji su podržavali ponovno ujedinjenje sa Rusijom iznosio je 99,23 odsto u DNR, 98,42 odsto u LNR, 87 odsto u Hersonskoj oblasti i 93,11 procenata u Zaporoškoj oblasti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike