NATO alarmiran! Rumunija prijavila mogući upad Rusije u vazdušni prostor

30.09.2023

10:11

0

Grupe dronova primećene su kako se kreću prema ukrajinskoj teritoriji

NATO alarmiran! Rumunija prijavila mogući upad Rusije u vazdušni prostor
NATO vojnici - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda, File

Rumunska vojska je tokom noći identifikovala mogući neovlašćeni prodor u vazdušni prostor usled nove serije napada koje su ruske snage izvele na određene ciljeve u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane.

Prema zvaničnom saopštenju ministarstva, u noći između 29. i 30. septembra, primetili su grupe dronova koje su se kretale prema ukrajinskoj teritoriji, nedaleko od rumunske granice. Stanovnici opština Tulcea i Galati bili su obavešteni i upozoreni na ovu situaciju.

- Sistem radarske kontrole je registrovao potencijalni neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor, zabeleživši signal koji se kretao prema opštini Galati - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo odbrane dodaje da do tog trenutka nisu identifikovani objekti koji su pali s neba na teritoriju države, ali da će potraga za mogućim incidentima biti nastavljena tokom dana.

U 1.41 prestale su mere uzbunjivanja u svim pogođenim područjima, a Ministarstvo je u realnom vremenu obaveštavalo NATO saveznike o razvoju situacije prouzrokovane ovim napadima, kako se navodi u saopštenju.

Rumunsko Ministarstvo je takođe istaklo da bi, ukoliko se potvrdi i identifikuje upad drona, ovakav incident bio četvrti takve vrste.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike