Zemlja Evropske unije postavila uslove za dalje slanje pomoći Ukrajini: To je apsurdno!

29.09.2023

15:13

0

Budimpešta će se postarati da Ukrajina „ne dobije nijedan peni nove pomoći“ ako ne može da obračuna sredstva koja joj je već dala EU

Zemlja Evropske unije postavila uslove za dalje slanje pomoći Ukrajini: To je apsurdno!
profimedia-0667125660 - Copyright Profimedia

Budimpešta će blokirati dalju pomoć EU Ukrajini ako Kijev ne uzme u obzir novac koji je već dobio od Brisela od početka sukoba sa Rusijom, rekao je visoki zvaničnik mađarske vlade.

- Postoji mnogo tehničkih načina za finansiranje Ukrajine, ali i za pomoć u humanitarnoj oblasti - rekao je Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera.

On je na brifingu u četvrtak istakao da Mađarska nema primedbi na to da pojedine zemlje EU pružaju pomoć Kijevu, naglašavajući da će biti potrebna jednoglasnost u vezi sa bilo kakvim izmenama budžeta EU, koji je trenutno „na stolu za amandmane“.

Budimpešta će se postarati da Ukrajina „ne dobije nijedan peni nove pomoći“ ako ne može da obračuna sredstva koja joj je već dala EU, insistira Guljaš.

U junu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila povećanje od 66 milijardi evra (69,9 milijardi dolara) za dugoročni budžet EU, koji uključuje 17 milijardi evra (oko 18 milijardi dolara) za obezbeđivanje grantova za Ukrajinu.

Prema podacima EU, blok i njegove pojedinačne članice isporučile su Kijevu više od 88 milijardi dolara finansijske, vojne, humanitarne i pomoći izbeglicama od februara 2022.

AP Photo/Heinz-Peter Bader
Mađarski premijer Viktor Orban

„Apsurdno je i sramotno“ da Brisel nastavlja da uskraćuje sredstva EU Mađarskoj dok traži načine da pošalje više novca Ukrajini, rekao je Guljaš.

Blok je suspendovao oko 7,5 milijardi evra (7,9 milijardi dolara) sredstava dodeljenih Mađarskoj 2022. zbog, kako je rekao, zabrinutosti za vladavinu prava.

Mađarske vlasti su zauzele izbalansiran pristup prema sukobu između Moskve i Kijeva. Dok je pružala humanitarnu pomoć, Budimpešta je odbila da pošalje oružje vladi predsednika Vladimira Zelenskog. Mađarska je takođe dosledno pozivala na mirno rešenje krize i kritikovala sankcije koje je Brisel uveo Moskvi, tvrdeći da one više štete EU nego Rusiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike