Lavrov pravo u metu: Zapad je taj koji potkopava teritorijalni integritet Ukrajine

28.09.2023

17:44

0

Kako je ministar spoljnih poslova istakao, Moskva je bila spremna da pregovara sa Kijevom još prošlog aprila, ali su se umešali London i Vašington

Lavrov pravo u metu: Zapad je taj koji potkopava teritorijalni integritet Ukrajine
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo/Eraldo Peres

Zapadne pristalice Ukrajine potkopavaju teritorijalni integritet zemlje efektivnim nepoštovanjem sporazuma iz Minska, tvrdi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Diplomata je dodao da, uprkos pričama o potencijalnim pregovorima koji u poslednje vreme dolaze iz zapadnih prestonica, Moskva tek treba da vidi spremnost za ozbiljan dijalog.

U intervjuu za TASS objavljenom u četvrtak Lavrov je spekulisao da pristalice Kijeva verovatno traže nekoliko meseci predaha kako bi Ukrajinu snabdeli sa još oružja. On je sugerisao da je to bio obrazac prvi put, isproban još 2014-2015, kada su Francuska i Nemačka posredovale u sporazumima Minsk 1 i Minsk 2, čime su okončane borbe između ukrajinskih vladinih snaga i samoproglašenih republika Donbasa.

Ukrajina se, međutim, nikada nije pridržavala svoje strane sporazuma, a Berlin i Pariz su bili potpuno svesni da Kijev uopšte nije imao takve namere, rekao je Lavrov, pozivajući se na prošlogodišnje priznanje bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenko.

Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP
 

Prema Lavrovu, Zapad je koristio sporazume kao trik za kupovinu vremena i jačanje ukrajinske vojske.

- Da su poštovali sporazume iz Minska, onda bi teritorijalni integritet Ukrajine bio obezbeđen - naveo je diplomata i dodao da je to cela poenta sporazuma, koji takođe poziva na poseban status Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Lavrov je dalje rekao da je Rusija bila spremna da pregovara sa Ukrajinom još prošlog aprila, ali da su se umešali London i Vašington.

Ruski ministar je napomenuo da, iako je Moskva u principu spremna za mirovne pregovore, ovog puta neće pristati na trenutni prekid vatre. Lavrov se požalio da do sada nije bilo ikakvog „ozbiljnog predloga sa Zapada“ i da je Zapad insistirao na mirovnoj formuli ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao jedinom mogućem okviru za pregovore.

Visoki diplomata je opisao viziju mira ukrajinskog šefa države kao „čisti ultimatum“, koji Rusija nikada neće prihvatiti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike