Jaroslav Hunka se krije posle skandala u kanadskom parlamentu: Porodica i on se plaše da izađu iz kuće

30.09.2023

11:08

0

Navodno nije znao za plan kanadskih vlasti da mu se priredi takav doček

Jaroslav Hunka se krije posle skandala u kanadskom parlamentu: Porodica i on se plaše da izađu iz kuće
Copyright Profimedia

Nakon skandala u kanadskom parlamentu ukrajinski esesovac Jaroslav Hunka i njegova porodica su se povukli iz javnosti, otkrio je kanadski TV kanal Si-Bi-Si, pozivajući se na izjavu prijatelja porodice.

Barbara Bonanfan je izjavila da Hunkina porodica trenutno izbegava javnost zbog straha od posledica.

- Plaše se da izađu - rekla je ona, dodajući da nije bila upoznata sa prošlošću Jaroslava Hunke.

Prema njenim rečima, porodica Hunka nije imala saznanja o planu kanadskih vlasti da mu se priredi takav doček u parlamentu. Oni su mislili da će Hunka samo biti prisutan u istoj prostoriji sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Podsetimo, na sednici kanadskog parlamenta održanoj 22. septembra u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog prisustvovao je i 98-godišnji Jaroslav Hunka. Predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz ga je predstavio kao "borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata".

Profimedia
Jaroslav Hunka (prvi zdesna)

Međutim, kasnije se saznalo da je Hunka bio bivši pripadnik dobrovoljačke divizije "Galicija" SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacisti. Ova divizija je bila poznata ne samo po borbi protiv Crvene armije, već i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo je izrazio svoje izvinjenje zbog pozivanja ukrajinskog nacističkog borca u kanadski parlament. Trudo je naglasio da ni on ni delegacija Vladimira Zelenskog nisu bili upoznati sa ovim pozivom i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku.

Prva ukrajinska divizija, poznata i kao 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS "Galicija", bila je taktička jedinica nacističke Nemačke koja je okupljala ukrajinske dobrovoljce.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike