Ukrajinski zvaničnik tvrdi: Treći svetski rat je već počeo, sada je ušao u aktivnu fazu

06.09.2023

23:00

0

Sedeći na bini pored bivšeg generalnog direktora CIA-e Dejvida Petreusa, Danilov je rekao da „ako neko misli da je reč o obračunu između Kijeva i Moskve, onda greši"

Ukrajinski zvaničnik tvrdi: Treći svetski rat je već počeo, sada je ušao u aktivnu fazu
Aleksej Danilov - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu tvrdi da je treći svetski rat već u toku jer sukob Moskve i Kijeva zahvata zemlje daleko izvan regiona.

Govoreći na Kijevskom bezbednosnom forumu u utorak, Aleksej Danilov je tvrdio da je NATO-u potrebna Ukrajina kao članica, jer će se globalne turbulencije nastaviti. „Ojačaćemo Alijansu“, insistirao je.

- Ako neko misli da treći svetski rat nije počeo, onda je to velika greška. Već je počeo. On je već neko vreme bio u toku u hibridnom periodu i sada je ušao u aktivnu fazu - rekao je on.

Sedeći na bini pored bivšeg generalnog direktora CIA-e Dejvida Petreusa, Danilov je rekao da „ako neko misli da je reč o obračunu između Kijeva i Moskve, onda greši. Stvari su mnogo komplikovanije.”

Petreus je takođe istakao razmere rusko-ukrajinskog sukoba, rekavši: „Nisam video ništa slično od Drugog svetskog rata“.

- Rusi nisu posebno impresivni u pogledu znanja ili učinka na bojnom polju, ali su stvorili prilično izvanredan odbrambeni sistem i prilično ga je teško probiti - tvrdi on.

AP Photo/Hanna Arhirova
 

U utorak je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Ukrajina tokom tri meseca svoje kontraofanzive izgubila oko 66.000 vojnika i 7.600 komada teškog naoružanja, a da nije uspela da postigne značajnije rezultate. Kijev je do sada tvrdio da je zauzeo nekoliko malih sela, ali su ona udaljena od glavnih ruskih odbrambenih linija. Govoreći o ukrajinskoj kontraofanzivi ranije ove nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin je insistirao da ona „nije u zastoju, nego je neuspeh”.

Moskva mesecima govori da su borbe u Ukrajini „proksi rat“ koji SAD i njeni saveznici iz NATO-a vode protiv Rusije. Upozoreno je da snabdevanje kijevskih trupa oružjem i obuka i razmena obaveštajnih podataka znače da su zapadne nacije već defakto strane u sukobu.

Rusija, koja NATO posmatra kao neprijateljski blok i snažno se protivi njegovom širenju na istok, takođe je istakla težnje Kijeva da se pridruži vojnom savezu predvođenom SAD kao jedan od glavnih razloga za pokretanje vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike