Orban pozvao Zapad da se urazumi i upozorio: Treći svetski rat je realna opasnost

31.03.2023

10:12

0

Premijer Mađarske je dodao da borbe postaju sve krvavije i brutalanije

Orban pozvao Zapad da se urazumi i upozorio: Treći svetski rat je realna opasnost
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Denes Erdos

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je u petak da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata.

Istakao je i da se "sve više i više odluka donosi o korišćenju novijih i jačih oružja", i da "Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu", prenosi MTI.

- Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost - istakao je Orban.

Premijer Mađarske je dodao da rat postaje sve krvaviji i brutalaniji, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao.

- Za to vreme narod Evrope je počeo da priča više o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, a broj žrtava raste - dodao je on.

Orban je napomenuo da se predlog Budimpešte za rešavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre.

- Mađarski parlament usvojiće rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtevamo mir i prekid vatre - rekao je Orban, dodajući da u mađarskom predlogu nije reč o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je reč isključivo o prekidu vatre.

AP Photo/Denes Erdos
 

- Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi ne smeju više biti izgubljeni. Jednom kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore - poručio je Orban.

„EU bi mogla uskoro da pokrene temu slanja mirovne misije"

Zemlje Evropske unije uskoro će pokrenuti temu koju su ranije izbegavali, o slanju „snaga mirovnog karaktera“ u Ukrajinu, izjavio je premijer Mađarske.

- Blizu smo odluke da u razgovorima sa evropskim liderima bude legitimno i prihvaćeno pitanje da li zemlje članice EU mogu u nekom obliku poslati vojsku mirovnog karaktera u Ukrajinu ili je bolje da je ne šalju. Blizu smo ovoj granici koju ranije nismo mogli da pređemo - rekao je mađarski premijer u intervjuu radiju „Košut“.

AP Photo/Olivier Matthys
 

On je podsetio i da je pre godinu dana bila rasprava o tome da li je moguće slati smrtonosno oružje Ukrajini.

- Mađari su i tada rekli i sada govore da ne treba slati. Međutim, i zapadne zemlje su se kolebale. Sada to nije više pitanje. Sada se postavlja pitanje da li će se slati samo tenkovi ili koliko aviona slati ili da li slati municiju sa osiromašenim uranijumom ili vojsku - istakao je Orban.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike