Ova zemlja gradi novu prestonicu i to za 32 milijarde dolara

16.08.2023

17:12

0

Vlada je već uložila oko dve milijarde dolara u izgradnju infrastrukture

Ova zemlja gradi novu prestonicu i to za 32 milijarde dolara
Džakarta - Copyright AP Photo/Dita Alangkara

Vlada Indonezije saopštila je da će u svom budžetu za 2024. godinu izdvojiti 2,7 milijardi dolara za izgradnju novog glavnog grada.

Kancelarija predsednika i desetak stambenih blokova za radnike trebalo bi da budu završeni već naredne godine.

Indonežanska vlada je već uložila oko dve milijarde dolara u izgradnju infrastrukture, uključujući branu i put sa naplatnom rampom.

Planirano je da 12 od 47 stambenih blokova bude izgrađeno do jula sledeće godine, mesec dana pre nego što će vlada održati svoju prvu ceremoniju obeležavanja Dana nezavisnosti u novoj prestonici.

Očekuje se da će novi grad biti izgrađen do kraja 2045. godine, kao i da će ceo projekat koštati oko 32 milijarde dolara.

Džakarta tone

U prestonici Džakarti, gradu sa više od 10 miliona stanovnika, oko 40 odsto zemljišta se nalazi ispod nivoa mora, a sve više tone.

Javanska severna obala sačinjena je od aluvijalnog zemljišta, koje se taložilo hiljadama godina, a sediment počinje da tone pod sopstvenom težinom.

AP Photo/Achmad Ibrahim
 

Krajem 19. veka, Holanđani su gradili kanale i nasipe u svakom većem gradu u delti Jave, posebno u Džakarti i Semerangu, prestonici Centralne Jave.

Danas nasipi i betonski bedemi sprečavaju i da reke ne donose još više sedimenata ka ravnicama. Talog se zato gomila na dnu reke ili se šalje pravo ka okeanu. To je jedan od razloga zbog čega severna obala Jave tone.

Profimedia
 

Javanske vlasti se decenijama bore i sa erozijom obala.

Usled svih mogućih problema zbog kojih Džakarta tone, kao jedino rešenje se nametnulo preseljenje na bezbedniju lokaciju.

Munjeviti razvoj Džakarte

Grad se širio i gradio sedamdesetih, tokom "naftnog buma", mnogo brže nego što je infrastruktura to mogla da izdrži. Usluge vodovoda su stigle samo do 60 odsto populacije, tako da kanalizaciju imaju i danas uglavnom bogatija naselja u centru i na jugu Džakarte.

Reke, koje snabdevaju stanovništvo pijaćom vodom, postale su veoma zagađene zbog neregulisanog bacanja otpada. Zato se veliki broj ljudi, uključujući i vladine institucije, oslanja na izgradnju pumpi i bunara.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike