Južna Evropa kao Sahara: Avgust će biti paklen mesec za ove tri zemlje, temperature će biti rekordne!

01.08.2023

14:16

0

Rim i Katalonija su prošlog meseca imali rekordne temperature, dok je Sardinija dostigla evropski maksimum za jul sa 48 stepeni

Južna Evropa kao Sahara: Avgust će biti paklen mesec za ove tri zemlje, temperature će biti rekordne!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Južnu Evropu i Sredozemlje će u drugoj polovini avgusta pogoditi još rekordnih temperatura, nakon kratkog predaha od žestoke vrućine i požara u julu. Veći deo kopnene Evrope biće vlažan i vetrovit u avgustu, sa temperaturama ispod prosečnih.

Međutim, u drugoj polovini meseca će novi toplotni talasi zahvatiti Španiju, južnu Italiju i Grčku sa najvišim temperaturama ikad zabeleženim, prema prognostičarima koje je anketirao Blumberg.

Rim i Katalonija su prošlog meseca imali rekordne temperature, dok je Sardinija dostigla evropski maksimum za jul sa 48 stepeni Celzijusa, a prema prognozama, očekivane temperature u avgustu mogle bi da budu i veće.

Tanjug/AP Photo/Matt York
 

- Avgust je najtopliji mesec za temperaturu okeana i na kopnu i na severnoj hemisferi, tako da postoji mogućnost da ćemo videti nove toplotne talase u avgustu - rekla je Samanta Berdžes, zamenica direktora Kopernikove službe za klimatske promene u Evropskom centru za Srednjeročne vremenske prognoze.

Toplotni talasi zahvatili su severnu hemisferu ovog leta. Emisije fosilnih goriva zagrevaju planetu, izazivajući ekstremne vremenske prilike od poplava u Indiji i SAD do šumskih požara u Grčkoj i Kanadi, što ugrožava zdravlje i egzistenciju miliona.

U ovom trenutku, u severnim delovima Evrope, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, većini deo Francuske i nordijske zemlje, temperature su niže od uobičajenih. To će pružiti olakšanje poljoprivrednicima u većem delu Evrope, jer će kiše tokom prvih dana avgusta pomoći kukuruzu i uljaricama, dok će nivo vlage u zemljištu pogodovati razvoju šećerne repe.

Ipak, to možda neće biti dovoljno da se u potpunosti nadoknadi šteta od prethodne vrućine i suše, a jedinica Evropske unije za praćenje useva predviđa da će prinosi suncokreta i ječma zaostati za petogodišnjim prosekom.

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti, File)
 

Nemačka će ovog meseca imati iznad prosečne padavine, što će ublažiti pritisak na Rajnu, ali čak i male promene mogu imati veliki uticaj na ključni plovni put. Hladna prognoza za Veliku Britaniju ostaje na snazi.

- U Velikoj Britaniji nema snažnog signala za vrućinu, ali vrata ostaju otvorena za promene u drugoj polovini avgusta - rekao je portparol Met kancelarije za klimatske promene Grejem Medž.

Za ostale prognostičare, neizvesnost u modelima ukazuje na to da je letnja vrućina gotova za severne regione.

- Letnja vrućina preko Irske, baltičkih država do severne Francuske i Poljske je u suštini isključena - rekao je Tajler Rojs, viši meteorolog i vodeći evropski prognostičar u AčWeather-u.

Šumski požari koji su opustošili Mediteran uglavnom su stavljeni pod kontrolu, ali tek nakon što je od 15. jula izgorela oblast skoro veličine Velikog Londona.

Tanjug/AP
 

U delovima Grčke i Španije nastaviće se sušniji uslovi od uobičajenih, zadržavajući visok rizik od požara.

Potencijal da tropske oluje stupe u interakciju sa atlantskim mlaznim strujama stvoriće neizvesnost i rizik od iznadnormalne toplote u drugom delu avgusta.

- U ostatku Evrope do avgusta predviđamo hladnije, vlažnije, vetrovitije i oblačnije uslove na većem delu kopna, sa temperaturama iznad normalnih ograničenim na Iberiju, južnu Italiju i jugoistočnu Evropu, gde postoji potencijal za dalje ekstremne vrućine i rekorde - upozorila je šef meteoroloških operacija za Evropu na "Atmospheric G2" Ejmi Hodžson.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike