Za većinu požara u južnom delu Italije odgovorni "zavađeni susedi" i piromani

28.07.2023

08:22

0

Na jugu Italije šumski požari pretvaraju zemlju u pepeo i uništavaju istorijske spomenike i prirodna staništa

Za većinu požara u južnom delu Italije odgovorni "zavađeni susedi" i piromani
Copyright Profimedia

Šumski požari od nedavno besne u delovima južne Italije - primoravajući hiljade ljudi na evakuaciju, a za mnoge od tih požara okrivljeni su piromani.

Poljoprivredni sindikat "Koldireti" sugeriše da je do 60 odsto šumskih požara izazvano ljudskim faktorom.

Meštani Kalabrije rekli su za Bi-Bi-Si (BBC) da su za požare odgovorni nespretni farmeri, kao i "zavađeni susedi".

Velike vrućine i suša samo pogoršavaju situaciju. Na jugu Italije šumski požari pretvaraju zemlju u pepeo i uništavaju istorijske spomenike i prirodna staništa.

Profimedia
 

U poslednje dve godine, požari su oštetili crkvu iz 13. veka na Siciliji i spalili nekoliko maslina starih više vekova u Pulji.

Tragično je i što je ranije ove sedmice, jedan od najstarijih muzičara Kalabrije, 98-godišnji Dijego Akvilino, preminuo kada je požar stigao do njegovog doma.

Predsednik Kalabrije Roberto Okijuto rekao je da je ljudski faktor izazvao 80 odsto šumskih požara u regionu, kao i da su prošle godine u Kalabriji uhvaćena 22 piromana, a ove godine nekoliko.

Zabranjena gradnja na nedavno izgorelom terenu

Italija je 2000. godine uvela zakon koji zabranjuje svaku gradnju na nedavno izgorelom terenu da bi se sprečili piromani da jeftino kupe spaljeno zemljište. Ipak, neki požari koje je izazvao čovek nisu nužno rezultat loše namere.

Regionalne vlasti u nastojanju da spreče takvo ponašanje uveli su dronove koji skeniraju teritoriju u potrazi za mogućim piromanima.

Okijuto je rekao da neki farmeri izgube kontrolu nad vatrom koju su zapalili da unište korov. Neki okrivljuju pastire za požare jer žele da pretvore šumu u pašnjake.

Iz "Koldiretija" su rekli za Bi-Bi-Si da je potrebno oko 15 godina da se uništena šuma oporavi. Italijanska policija uhapsila je ove sedmice 79-godišnjeg muškarca koji je navodno zapalio ogromnu vatru koja je uništila 30 hektara maslinjaka u centralnoj Siciliji.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike