Kina optužila SAD: Pretvorili ste Tajvan u skladište municije

30.07.2023

09:51

0

Peking se protivi američkoj vojnoj pomoći Tajvanu

Kina optužila SAD: Pretvorili ste Tajvan u skladište municije
Copyright AP Photo/Daniel Ceng

Kina je optužila Sjedinjene Države da su Tajvan pretvorile u "skladište municije", nakon što je Bela kuća najavila novi paket vojne pomoći Tajvanu u vrednosti 345 miliona dolara.

Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom izdala je saopštenje u kojem se izražava protivljenje američkoj vojnoj pomoći Tajvanu, otcepljenom ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

- Bez obzira na količine novca tajvanskih poreskih obveznika koje troše separatističke snage u Tajpeju, bez obzira i na to koliko američkog oružja dobijaju, to neće poljuljati našu odlučnost da rešimo tajvanski problem. Neće ni pokolebati našu čvrstu volju da ostvarimo ponovno ujedinjenje naše domovine - rekao je Čen Binhua, portparol kineske Tajvanske kancelarije.

On je ocenio da su aktivnosti vlasti na Tajvanu bure baruta, što povećava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu.

Poslednjih godina kineska narodnooslobodilačka armija povećala je svoje vojne manevre prema Tajvanu, šaljući borbene avione i ratne brodove da kruže oko ostrva.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da prati kretanje šest brodova kineske ratne mornarice u blizini ostrva.

Sjedinjene Američke Države najavile su u petak novi paket vojne pomoći Tajvanu u vrednosti 345 miliona dolara, ali je Bajdenova administracija odbila da javno pruži detalje o njegovom sadržaju.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike