Kim Džong Un se zarekao da će podići odnose sa Kinom na viši nivo: Izborićemo se sa komplikovanom međunarodnom situacijom

29.07.2023

12:51

0

Tokom prijema Pjongjang i Peking su potvrdili stav da stabilno razvijaju saradnju

Kim Džong Un se zarekao da će podići odnose sa Kinom na viši nivo: Izborićemo se sa komplikovanom međunarodnom situacijom
Vojna parada Severne Koreje - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un priredio je u petak prijem za kinesku delegaciju tokom kog su se strane složile da dalje razvijaju saradnju i odgovore na komplikovanu međunarodnu situaciju, javila je u subotu severnokorejska državna novinska agencija.

- Na razgovoru je ponovo potvrđen stav komunističkih partija i vlada dveju zemalja da se izbore sa komplikovanom međunarodnom situacijom i da samoinicijativno razvijaju stabilno prijateljstvo i drugarsku saradnju na novom nivou - prenela je agencija KCNA.

Kineska delegacija, koju je predvodio član Politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongdžong, otputovala je ove nedelje u Severnu Koreju da učestvuje u obeležavanju godišnjice završetka Korejskog rata. To je prva poseta stranih zvaničnika zemlji od izbijanja kovida 19, prenose mediji.

Tokom prijema Severna Koreja i Kina su potvrdile stav da stabilno razvijaju saradnju na novi visoki nivo kroz blisku stratešku i taktičku saradnju, kao i da se samoinicijativno nose sa komplikovanom međunarodnom situacijom, preneo je list.

Kim Džong Un je, kako se navodi, takođe izrazio zahvalnost kineskom predsedniku Si Đinpingu što je poslao delegaciju na proslavu, kao i što je poslao lično pismo sa najboljim željama.

Severna Koreja je 27. jula obeležila 70 godina od potpisivanja Sporazuma o primirju kojim je okončan Korejski rat 1950-1953.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike