Kina poslala ratne brodove i avione prema Tajvanu!

22.07.2023

10:32

0

Među letelicima su lovci J-10 i J-16 i bombarderi H-6, a 22 identifikovana ratna aviona prešla su liniju razdvajanja

Kina poslala ratne brodove i avione prema Tajvanu!
kineska mornarica - Copyright Profimedia

Kina je poslala ka Tajvanu desetine ratnih aviona, uključujući lovce i bombardere, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Tajvan je za sledeću nedelju najavio godišnju vojnu vežbu tokom koje će trupe proveravati borbenu gotovost za sprečavanje invazije, a sprovodiće se i redovne vežbe civilne zaštite sa ciljem pripreme za prirodne katastrofe i evakuaciju u slučaju vazdušnog napada, prenosi AP.

Kineska narodnooslobodilačka vojska poslala je 37 aviona i sedam mornaričkih brodova ka Tajvanu između petka i subote oko 6 sati ujutro, navodi se u saopštenju ministarstva u Tajpeju.

Među letelicima su lovci J-10 i J-16 i bombarderi H-6, a 22 identifikovana ratna aviona prešla su liniju razdvajanja Tajvanskog moreuza, nezvaničnu granicu koja se smatrala tampon-zonom između ostrva i kopna ili su ušla u identifikacionu zonu PVO Tajvana u blizini njenog južnog dela, navodi se u saopštenju.

Ratni avioni kineske Narodnooslobodilačke armije u poslednje vreme redovno ulaze u zonu identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana, koji Peking smatra svojom suverenom teritorijom i neprekidno intenziviraju svoje manevre u regionu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike