Veliki propusti čuvara: Sud utvrdio da oni koji su bili zaduženi za čuvanje Epstajna nisu obavljali svoj posao kako treba

27.06.2023

20:23

0

Slučaj smrti osuđivanog pedofila i dalje je aktuelan

Veliki propusti čuvara: Sud utvrdio da oni koji su bili zaduženi za čuvanje Epstajna nisu obavljali svoj posao kako treba
epstajn - Copyright Printscreen/Youtube/ABC News (Australia)/ATA Images

Zaposleni u Saveznom birou za zatvore (BOP) koji su bili zaduženi da čuvaju optuženog seksualnog prestupnika Džefrija Epstajna nisu pretražili njegovu zatvorsku ćeliju prema propisima i nisu proveravali u kakvom je stanju u satima pre nego što 2019. izvršio samoubistvo, saopštilo je u utorak američko Ministarstvo pravde.

Generalni inspektor Ministarstva Majkl Horovic označio je 13 zaposlenih u BOP-u zbog ''nepravilnog ponašanja i zanemarivanja svojih dužnosti'', rekavši da su njihove radnje omogućile Epstajnu da bude sam i nenadgledan u svojoj samici u Metropoliten popravnom centru na Menhetnu od 22.40. 9. avgusta 2019. dok nije otkriven u 6.30 ujutru narednog dana kako visi o komadu tkanine, prenosi Rojters.

Horovic je takođe kritikovao Biro zbog drugih ozbiljnih operativnih nedostataka, kao što je propust da se pravilno unapredi sistem za nadzor kamera Metropoliten popravnog centra i nedovoljnog broja osoblja.

- Kombinacija nemara, nedoličnog ponašanja i očiglednih neuspeha u obavljanju poslova dokumentovanih u ovom izveštaju, sve je doprinelo okruženju u kom je verovatno jedan od najozloglašenijih zatvorenika u BOP-ovom pritvoru dobio priliku da sebi oduzme život - navodi se u izveštaju.

Epstajn je umro u 66. godini u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje po optužbama za trgovinu ljudima u vezi sa prostitucijom.

Sudski lekar je naveo da je Epstajn počinio samoubistvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike