Ko je Džefri Epstajn koji je devojke podvodio moćnicima? Posedovao i jezivo ostrvo, a umro je na misteriozan način

05.01.2024

11:56

1

Autor: N.P.

Iza sebe je ostavio bogatstvo od skoro 600 miliona dolara

Ko je Džefri Epstajn koji je devojke podvodio moćnicima? Posedovao i jezivo ostrvo, a umro je na misteriozan način
Džefri Epstajn - Copyright Profimedia

Prošle su četiri godine otkad se proširila vest da se Džefri Epstajn, bogataš i osuđivani pedofil, ubio u zatvoru na Menhetnu, u svojoj ćeliji, dok ga je čekalo suđenje za trgovinu ljudima i podvođenje maloletnica.

Ove nedelje su objavljeni i sudski dokumenti u okviru tužbe Virdžinije Džufri, nekadašnje žrtve Epstajnogo pedofilskog lanca, koji pokazuju skoro 200 imena povezanih sa ovim monstrumom.

Radi se o više od 300 stranica, a sudija iz Njujorka  Loreta Preska je presudila da više nema pravnog opravdanja da se zadržava više od 150 imena koja se pominju u tužbi Džufri protiv Gislejn Maksvel.

Epstajn se godinama kretao među elitom i imao je prijatelje na visokim mestima, uprkos tvrdnjama da je vodio raširenu pedofilsku mrežu.

Njegova smrt je bila prilično misteriozna, zbog čega su se pojavile brojne teorije zavere.

AP Photo/Elizabeth Williams
 

Ono što je sigurno jeste da svet i dalje ne zna ko je sve od istaknutih ličnosti bio na njegovoj listi klijenata i učestvovao u seksualnom zlostavljanju devojaka i kako je tako dugo izmicao pravdi.

Počeo kao nastavnik

Džefri Epstajn rođen je 20. januara 1953. godine. Odrastao je u Njujorku, a karijeru je započeo predajući u Dalton školi uprkos tome što nije imao fakultetsku diplomu.

Iako je prvo radio kao nastavnik, Epstajn se prebacio u finansije kada je ubedio oca jednog od svojih učenika da mu da posao u investicionoj banci "Bear Stearns". Brzo je napredovao, a impresionirao je šefove svojom sposobnošću da bogate klijente učini srećnim. Posle samo pet godina provedenih u banci, počeo je da radi samostalno kao finansijski konsultant. Identitete svojih klijenata je krio, a samo nekolicina njih bila je poznata javnosti.

Epstajn je 2008. već bio osuđivan zbog seksualnog zlostavljanja maloletnih osoba, a sa sudom je sklopio dogovor o priznanju krivice i umesto zaprećene doživotne kazne zatvora, kažnjen je sa 13 meseci zatvora, morao je da isplati novac svojim žrtvama i da uđe u registar seksualnih napasnika.

(Samo)ubistvo

Lekari su 10. avgusta 2019. pokušali da ožive Epstajna (66), nakon što je pronađen obešen u ćeliji. U narandžastom zatvorskom odelu, prebačen je u obližnju bolnicu.

"Njujork post" je utvrdio da je samo dva dana pre smrti potpisao svoj testament, ostavljajući bogatstvo od skoro 600 miliona dolara. Sahranjen je u neobeleženom grobu na Floridi.

Njegovi poslednji sati bili su obeleženi nedoslednostima. Stražari koji su ga držali na oku, baš te noći ga nisu proveravali na svakih 30 minuta, već su, navodno, spavali na poslu, a potom su lažirali evidenciju. Kamere takođe nisu radile.

Gradski mrtvozornik je kao uzrok smrti naveo samoubistvo, a osim teoretičara zavere koji su na internetu govorili da to možda nije istina, istaknuti patolog Majkl Baden je takođe smatrao da se radi o ubistvu.

Mark Epstajn, brat pokojnog pedofila, unajmio je Badena da posmatra autopsiju, a forenzički patolog je insistirao da dokazi upućuju na ubistvo.

Ipak, zvanični stručnjaci su ostali pri stavu da se Epstajn ubio.

- Jednostavno nema smisla da u slučaju najpoznatijeg zatvorenika u Americi neko zaboravi da ga čuva - rekao je tadašnji gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Gnusni zločini

Epstajn je 6. jula 2019. uhapšen na aerodromu u Nju Džerziju zbog seksualne eksploatacije i zlostavljanja žena, među kojima su uglavnom bile maloletnice, na njegovim imanjima na Floridi, u Njujorku i Devičanskim ostrvima. Federalni tužioci su istakli da je vodio visoko organizovanu mrežu, plaćajući ljudima da regrutuju devojke.

Profimedia
Epstajn i Maksvelova

Njegova desna ruka Gislejn Maksvel, ćerka britanskog medijskog mogula Roberta Maksvela koji je i sam stradao pod sumnjivim okolnostima, u junu 2021. je osuđena na 20 godina zatvora.

Porota ju je proglasila krivom za pomaganje u zlostavljanju devojčica, od kojih su najmlađe imale svega 14 godina. Služila je kao tzv. madam, često vrbujući devojke da rade za Epstajna, a morale su da pružaju seksualne usluge brojnim klijentima, među kojima je bio i britanski princ Endru.

Profimedia
Princ Endru, Virdžinija Đufre i Maksvelova

Epstajn se pre nekoliko godina već jednom izjasnio krivim zbog nagovaranja maloletnice na prostituciju, zbog čega je odležao svega 13 meseci zatvora.

Imao i svoje ostrvo

Agenti američkog FBI-ja pretresli su 2019. privatno ostrvo Džefrija Epstajna, Litl Sent Džejms, u medijima poznato i kao "ostrvo orgija" i "pedofilsko ostrvo". Agenti su se kretali ostrvom u golf-vozilima, a tu su bili i ronioci. Drugi agenti posmatrali su sve iz Epstajnove luksuzne vile.

Inače, Epstajn je ostrvce kupio 1998. za osam miliona dolara, a pripada američkim Devičanskim ostrvima.

Milioner je upravo na Litl Sent Džejmsu održavao razvratne zabave na kojima su on i njegovi bogati gosti, pripadnici američke elite, iskorišćavali maloletne seksualne robinje. Neke od njih imale su samo 14 godina.

Bivši zaposleni rekao je da je viđao modele "Viktorijas sikreta", a da je među elitnim gostima bio i milijarder Les Veksner, koji je prodao Epstajnu njegovu luksuznu vilu na Menhetnu devedesetih godina.

Profimedia
 

Kad bi Epstajn bio na ostrvu, tvrdi ovaj zaposleni, devojke bi se sunčale gole ili u toplesu uz bazen, a Epstajn bi šetao u ležernom izdanju, u japankama i kratkim pantalonicama. Posećivao je ostrvo čak dva do tri puta mesečno, po tri-četiri dana. Ipak, ovaj zaposleni misli kako su devojke imale više od 18 godina.

Međutim, bivši kontrolor leta na aerodromu na ovom privatnom ostrvu tvrdio je drugačije.

- U više navrata video sam kako Epstajn izlazi iz helikoptera, stoji ispred mog tornja i ukrcava u privatni avion decu - devojčice. Jedan događaj mi se posebno urezao u sećanje jer su devojčice bile tako mlade. Nisu imale više od 16 godina - ispričao je.

Youtube/Varied Perspective Technologies, LLC
 

Drugi bivši zaposleni se nisu oglašavali jer su, kako tvrde, potpisali ugovore o tajnosti.

Jedna od žrtava, Virdžinija Džufri, svedočila je pred sudom da je učestvovala u orgiji s Epstajnom i njegovim gostima. Rekla je i da je tamo videla bivšeg predsednika Bila Klintona, ali da nije spavao s njom niti ga je videla da je imao seksualne odnose sa nekom devojkom.

Pročitajte i:

Podsetimo, Džufri je žena sa kojom se nagodio osramoćeni princ Endru. Ona tvrdi da je princ sa njom imao odnose dok je bila maloletna i da ju je vrbovala upravo Maksvelova.

Epstajn je kupio i veće susedno ostrvo, Grejt Sent Džejms, za 18 miliona dolara, 2016, sedam godina nakon što je izašao iz zatvora na uslovnu slobodu.

Na pomenutom pedofilskom ostrvu nalazi se i neobičan "hram", s plavim i belim prugama na zidovima, zlatnom kupolom i dva zlatna kipa pored vrata. Izgrađen je između 2009. i 2013, a možda najjezivije od svega jeste to što su vrata dizajnirana tako da sprečavaju izlazak iz hrama, a ne ulazak.

Youtube/Varied Perspective Technologies, LLC
 

Neobična građevina je poslužila kao dodatno gorivo za teorije zavere o okultnim orgijama. Mnogi lokalci su bili uvereni da je Epstajn skrivao maloletne seksualne robinje u podrumu ispod hrama i u drugim podzemnim prostorijama na ostrvu.

- Svi su ga zvali "pedofilsko ostrvo". To je naš mračni kutak - rekao je stanovnik Devičanskih ostrva i skiper za čarter-brodove Kevin Gudrič.

Pitanja bez odgovora

Jedna od velikih misterija je i kako je Epstajn došao do ogromnog bogatstva, a pretpostavlja se da se služio ucenama. U njegovom društvu je bilo dosta bogatih i poznatih ljudi, poput Bila Gejtsa i princa Endrua, ali i bivših američkih predsednika Bila Klintona i Donalda Trampa.

Sumnjalo se da je svoj spisak kontakata i klijenata želeo da preda federalcima, zbog čega je možda izgubio glavu. Sa druge strane, ima i onih koji smatraju da se zaista ubio, jer je bilo jasno da će život provesti iza rešetaka, i da se svejedno ne bi lepo proveo ukoliko bi otkrio koga je sve "snabdevao" maloletnicama.  

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike