Netanjahu dobio poziv da otputuje u Kinu: Otkriveno i potencijalno vreme sastanka sa Si Đinpingom

27.06.2023

19:30

0

Vašington je već obavešten o poseti, navodi se u saopštenju premijera Izraela

Netanjahu dobio poziv da otputuje u Kinu: Otkriveno i potencijalno vreme sastanka sa Si Đinpingom
Copyright AP Photo/Kim Kyung-Hoon, Pool

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je u utorak da je dobio poziv za zvaničnu posetu Kini, ali nije otkrio kada će do nje doći.

Netanjahu je to saopštio nakon sastanka sa članovima Kongresa SAD, a poziv je usledio posle serije diplomatskih poteza Pekinga na Bliskom istoku, kao i u vreme nesuglasica između administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena i Netanjahuove vlade, prenosi AP.

Saopštenje koje je objavio kabinet izraelskog premijera usledilo nakon što je planirano putovanje u ponedeljak obelodanio sajt Zman Izrael, što je podstaklo spekulacije da poseta signalizira rastuće Netanjahuovo nestrpljenje prema Vašingtonu.

Netanjahu je to rekao na sastanku sa delegacijom američkih kongresmena, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

- Predstojeća poseta premijera Netanjahua biti četvrta poseta Kini. Američka administracija je o tome obaveštena pre mesec dana - navodi se u saopštenju.

Izvori u kabinetu premijera rekli su u utorak da veruju da će se putovanje, prvobitno planirano za jul, očigledno održati u oktobru, nakon javrejskih praznika.

Kina je poslednjih meseci preuzela značajniju ulogu u diplomatiji na Bliskom istoku, posredujući u sporazumu o obnavljanju veza između Irana i Saudijske Arabije u aprilu i ugostivši palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Pekingu ranije ovog meseca.

AP navodi da Izrael i Kina imaju bliske ekonomske odnose, ali izraelske diplomatske i bezbednosne veze sa SAD onemogućavaju bližu saradnju sa Kinom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike