Holivudski milijarder priznao da je slao skupe poklone Netanjahuu: Rekao mi je da je sve legalno

27.06.2023

16:51

0

Čak su razvili i šifre za stvari koje su tražili od njega

Holivudski milijarder priznao da je slao skupe poklone Netanjahuu: Rekao mi je da je sve legalno
netanijahu - Copyright AP Photo/Maya Alleruzzo, File

Milijarder i filmski producent Arnon Milčen rekao je u ponedeljak pred sudom u Jerusalimu da su pokloni koje je poslao premijeru Benjaminu Netanjahuu i njegovoj supruzi Sari možda bili „preterani“, ali je tvrdio da ne misli da su nezakoniti.

Milčen je osnovao produkcijsku kuću „Regency" i zaslužan je za produkciju preko 130 filmova, kao što su „Brazil“ (1985), „Zgodna žena“ (1990), „12 godina ropstva“ (2013) i „Severnjak“ (2022). Netanjahua je upoznao dok je radio za izraelsku obaveštajnu službu, počevši od 1960-ih.

Pojavivši se putem video-veze iz Brajtona u Velikoj Britaniji, odbijajući da putuje zbog lošeg zdravlja u 78. godini, Milčen je rekao da je Netanijahuovima davao poklone u duhu prijateljstva i da nikada nije dobio ništa zauzvrat.

Milčen je u nedelju svedočio da su Netanjahuovi imali „rutinske“ zahteve za poklone i da su čak razvili šifru za određene artikle, kao što su „lišće“ za cigare, „ruže“ za šampanjac i „patuljci“ za elegantne košulje. Takođe je rekao da ga je Netanjahu uverio da je sve savršeno legalno i da je shvatio da je to možda bilo „preterano“ tek kada su mu se izraelski istražitelji obratili 2016.

Tužioci tvrde da je Netanjahu tom mogulu pružio razne usluge tokom vremena, kao što je predlaganje zakona koji bi smanjio njegovu poresku obavezu i pomogao Milčenu da dobije dugoročnu vizu za boravak u SAD. Međutim, posle Milčenovog svedočenja sud nije bliže odgovoru na pitanje da li je Netanjahu imao ikakvu ulogu u bilo čemu od toga.

Premijer Izraela je bio u sudnici i u nedelju i u ponedeljak, a Milčen ga je pozdravio sa „Šalom, Bibi!“ Njegova supruga Sara otputovala je u Veliku Britaniju i sedela u sali za konferencije hotela „Old šip" u Brajtonu sa Milčenom dok je svedočio. Glavni tužilac Lijat Ben Ari zatražio je da Milčen izbegava kontakt očima sa premijerovom suprugom kako ona ne bi uticala na njegovo svedočenje. Desetine demonstranata su opkolile hotel, optužujući Netanijahua za korupciju.

Netanjahu se trenutno suočava sa tri krivična postupka za „korupciju i kršenje poverenja“. On je negirao sva krivična dela i tvrdio da je žrtva lova na veštice koji su pokrenuli „liberalni mediji“ i pristrasnog pravosudnog sistema. Napustio je vladu 2021. nakon 12 godina kao premijer, ali se trijumfalno vratio prošlog decembra, nakon pet izbora organizovanih tokom tri godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike