Bajden rekao da nikada nije pričao sa Hanterom o njegovim mutnim poslovima, ali dokazi govore drugačije

27.06.2023

11:33

0

Autor: N.P.

U poruci od 30. jula 2017. Hanter se preteći pozvao na svog oca

Bajden rekao da nikada nije pričao sa Hanterom o njegovim mutnim poslovima, ali dokazi govore drugačije
Hanter Bajden - Copyright Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je govorio istinu kada je rekao da nikada sa svojim sinom Hanterom nije razgovarao o njegovim inostranim poslovnim poduhvatima, iako veliki broj dokaza ukazuje da to nije slučaj.

- Da li ste lagali da nikada niste sa Hanterom razgovarali o njegovom poslu? - upitala je novinarka Foks njuza, Džeki Hajnrih, lidera SAD.

- Ne - kratko je odgovorio Bajden dok je napuštao konferenciju za novinare u Beloj kući.

Međutim, samo nekoliko dana ranije su objavljene Hanterove poruke koje su se ticale veza sa kineskim kompanijama.

AP Photo/Nick Wass
Džo Bajden i Hanter Bajden na jednoj utakmici 2010. godine

U poruci od 30. jula 2017. Hanter se preteći pozvao na svog oca dok je komunicirao sa zaposlenim kineske kompanije "CEFC China Energy". 

Preteće poruke kineskom biznismenu

- Sedim ovde sa mojim ocem i želeli bismo da znamo zašto nije ispunjeno dato obećanje. Recite direktoru da bih želeo ovo da rešim pre nego što izmakne kontroli, a to znači večeras.  I, Z, ukoliko dobijem poruku ili poziv od bilo koga osim tebe ili predsedavajućeg, postaraću se da zažališ zbog svoje odluke. Čekam poziv zajedno sa mojim ocem - poručio je Hanter Bajden Rejmnondu Žaou.

U roku od 10 dana je kompanija porodici Bajden uplatila oko 5 miliona dolara.

Do ovih poruka, ali i mnogih drugih podataka se došlo pregledom laptopa koji je nekada pripadao Hanteru Bajdenu.

Sumnja se da je kineskom biznismenu poruke slao iz porodične kuće u Vilmingtonu, u Delaveru, i da je njegovv otac možda takođe tada bio prisutan.

Supervizor poreske uprave, Geri Šapli, prošlog meseca je Bajdenovu prepisku na WhatsAppu-u otkrio nadležnom komitetu, a pre nekoliko dana je postala dostupna i javnosti.

Šapli je naveo da su istražitelji Poreske uprave na poruku naišli tokom pretrage njegovih finansija na osnovu naloga za pretres.

Podsetimo, Ministarstvo pravde SAD ranije je saopštilo da će se Hanter Bajden izjasniti krivim po dve tačke federalne optužnice, koje se odnose na poreske prekršaje.

Tužilac: Ministarstvo pravde nije ometalo istragu protiv Hantera Bajdena

Američki državni tužilac Merik Garland demantovao je navode uzbunjivača Poreske uprave, koji je rekao da je visoko rangiranog federalnog tužioca zaduženog za istragu protiv sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, Ministarstvo pravde ometalo u nastojanjima da obavlja dublje poreske istrage.

- Dejvida Vajsa je predsednik Tramp imenovao za tužioca u Delaveru i dodelio mu je ovo pitanje tokom prethodne administracije. Dato mu je potpuno ovlašćenje da sam donosi sve odluke - rekao je Garland.

Vajsova kancelarija saopštila je da je Bajden pristao da se izjasni krivim po dve optužbe za prekršajni porez, i da je pristao da uđe u program tzv. preusmeravanja pre suđenja, kako bi izbegao suočavanje s ozbiljnijim krivičnim delom posedovanja vatrenog oružja dok je bio zavisnik od droge.

Advokat Hantera Bajdena Kris Klark rekao je da je "svaka sugestija da istraga nije bila temeljna, ili da je mog klijenta omalovažavala, apsurdna i duboko neodgovorna".

Petogodišnja federalna istraga protiv Hantera Bajdena rešena je sporazumima o krivici o porezu na prihod i optužbama za vatreno oružje.

Advokat Kristofer Klark istakao je da "Hanter veruje da je važno da preuzme odgovornost za ove greške, koje je napravio tokom perioda previranja u svom životu".

Portparolka Bele kuće, Karin Žan-Pjer nije želela da odgovori gde je Džo Bajden bio 30. jula 2017. kada je poslata sporna poruka.

- Nije nerazumno pitati da li je predsednik Bajden bio umešan, kao što to ova poruka sugeriše... Ukoliko nije, možda bi trebalo to da nam kažete - rekao je novinar Njujork tajmsa Piter Bejker.

AP Photo/Jessica Hill
Džo Bajden

Inače, nekadašnji poslovni partner Hantera Bajdena, Toni Bobulinski, rekao je da je lično sa Džoom Bajdenom 2017. razgovarao o saradnji sa kineskom kompanijom. Jedan mejl iz maja 2017, koji je poslao drugi Hanterov saradnik Džejms Gilijar, sugeriše se da je sporazumom osigurano da "10 procenata ide 'velikom momku'", što se odnosilo na budućeg predsednika SAD.

Pored Kine, ima naznaka da je Džo Bajden sarađivao sa Hanterovim partnerima iz Meksika, Kazahstana, Rusije i Ukrajine.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike