„Korumpirani” rumunski oligarh dao Bajdenovima milione dolara? Otkriveni novi detalji o trgovini uticajem tadašnjeg potpredsednika SAD

10.05.2023

17:28

0

Od 3 miliona dolara, kaže se u dopisu, otprilike jedna trećina, 1.038.627,08 dolara, prebačena je na bankovne račune koji pripadaju Hanteru Bajdenu, predsednikovoj snaji Hali Bajden i neimenovanom članu porodice Bajden

„Korumpirani” rumunski oligarh dao Bajdenovima milione dolara? Otkriveni novi detalji o trgovini uticajem tadašnjeg potpredsednika SAD
Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Nadzorni odbor Predstavničkog doma otkrio je u sredu da je više od milion dolara rumunskog biznismena uplaćeno porodici Bajden, dok je tadašnji potpredsednik Džozef Bajden odbacio korupciju u toj istočnoevropskoj zemlji.

Otkriće, koje će predsednik Odbora Džejms Komer izneti na jutarnjoj konferenciji za novinare, ukazuje na manje poznate angažmane Hantera Bajdena sa saradnicima u zemljama u kojima je njegov otac imao uticaj.

U memorandumu od 36 stranica komitet citira bankovne zapise da bi opisao kako je 3 miliona dolara navodno prebačeno iz kompanije "Bladon Enterprises Limited" Gabrijela Popoviciua u "Robinson Walker LLC", koju kontroliše Hanterov poslovni partner Rob Voker, između novembra 2015. i maja 2017.

Od 3 miliona dolara, kaže se u dopisu, otprilike jedna trećina, 1.038.627,08 dolara, prebačena je na bankovne račune koji pripadaju Hanteru Bajdenu, predsednikovoj snaji Hali Bajden i neimenovanom članu porodice Bajden.

Procedura odražava sličnu podelu od oko 3 miliona dolara koje je početkom 2017. prebacila kineska firma "CEFC China Energy".

Otprilike trećina tog iznosa podeljena je između Hantera, Hali, Džejmsa Bajdena i četvrtog, neidentifikovanog Bajdena, prema dopisu Nadzornog odbora iz marta.

Neidentifikovani Bajdenov račun ili računi koji primaju rumunske prihode dobili su 80.000 dolara u četiri transakcije.

AP Photo/Nick Wass
Džo i Hanter Bajden

Nakon prethodnog memoranduma komiteta u kom se navodi da je neidentifikovani Bajden primio prihod od "CEFC-a", pravni tim Hantera Bajdena negirao je da je plaćen iko drugi osim trojice Bajdena.

Hali Bajden je primila 10.000 dolara od Vokerove firme, očigledno od rumunskog prihoda, u februaru 2017, a udovica pokojnog sina Džoa Bajdena Boa, dobila je 25.000 dolara prihoda od "CEFC" transfera kasnije iste godine, piše "Njujork post".

- Rumunske transakcije pokazuju dokaze o trgovanju uticajem i korelaciji između Bajdenove porodice i rada njihovih poslovnih saradnika, a zatim i odgovornosti potpredsednika Bajdena dok je bio na funkciji - kaže se u novom memorandumu.

- Komitet je zabrinut zbog obrasca biznisa porodice Bajden u regionima sveta u kojima je tadašnji potpredsednik imao veliku ulogu i uticao na američku politiku - navodi se u novom dopisu koji je poslat.

Sumnjivi poslovi

Hanter Bajden je počeo da radi za Popovicua 2015. godine kada se suočio sa krivičnim gonjenjem po optužbama za korupciju u svojoj matičnoj zemlji.

U nekom trenutku, tada je dogovorio poseban sporedni sporazum sa tajkunom izvan njegove advokatske firme.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Hanter Bajden

Nejasno je koliko je novca Hanter Bajden zaradio svojim radom za Popoviciua u okviru kompanije "Boies Schiller".

Popoviciu, osuđen za primanje mita 2016. godine, privukao je pažnju u SAD zbog vremena interakcije sa Hanterom.

U jednom slučaju bivši direktor FBI-ja Luis Fri, koga je Hanter zadužio da radi na Popoviciuovoj odbrani, nazvao je mlađeg Bajdena u julu 2015, samo dva sata pre nego što je Hanter trebalo da se sastane sa svojim ocem, prema mejlovima sa napuštenog laptopa prvog sina.

Hanter je takođe odleteo u Rumuniju 15. novembra 2016. na dvodnevno putovanje da bi zastupao Popoviciua pred Nacionalnim direktoratom za borbu protiv korupcije.

Bajden uzimao mito dok je bio potpredsednik SAD

Memorandum Nadzornog odbora, objavljen nekoliko sati pre podnevnog roka za FBI da preda dokument u kojem se navodi da je predsednik Bajden uzimao mito dok je bio potpredsednik, takođe osuđuje sumnjiva poricanja Bele kuće da su Bajdeni primali novac iz Kine, pružajući stvarne snimke ekrana bankovnih transfera.

U dopisu se navodi da je u maju 2014. Džo Bajden „posetio Rumuniju i održao govor upućen rumunskom premijeru, sudijama, tužiocima i čelnicima parlamenta“, rekavši:

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

"Korupcija je rak, rak koji izjeda veru građana u demokratiju, umanjuje instinkt za inovacijom i kreativnošću; ionako ograničeni nacionalni budžet, istiskujući važne nacionalne investicije. Rasipa talenat čitavih generacija. Plaši investicije i radna mesta. I, što je najvažnije, uskraćuje narodu dostojanstvo. To iscrpljuje kolektivnu snagu i odlučnost jedne nacije. Korupcija je samo još jedan oblik tiranije.”

U dopisu se takođe navodi da je u septembru 2015. Džo Bajden „poželeo dobrodošlicu rumunskom predsedniku Klausu Johanisu u Belu kuću“.

U saopštenju Obamine-Bajdenove administracije na sastanku se navodi da je Bajden „pozdravio fokus predsednika Johanisa na borbu protiv korupcije i vladavinu zakona kao sredstva za jačanje nacionalne bezbednosti i promovisanje većih investicija i ekonomskog rasta“. Johanis je rekao da je Bajden „izrazio zadovoljstvo zbog napretka Rumunije u borbi protiv korupcije“.

U dopisu Odbora za nadzor navodi se da je „u roku od pet nedelja od ovog sastanka, 'Bladon Enterprises Limited' počeo da uplaćuje depozite na bankovni račun 'Robinson Walker, LLC'“.

Ministarstvo pravde se navodno približava konačnoj odluci o tome da li da optuži Hantera Bajdena za poresku prevaru i druge navodne zločine, a njegovi advokati sastali su se sa advokatima Ministarstva pravde 26. aprila u Vašingtonu, što bi mogao biti poslednji korak pre odluke o optužnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike