Ukrajina američkog proizvođača slatkiša označila kao neprijatelja države: Rusija je zaradila od njih

27.05.2023

16:55

0

Sa sedištem u Čikagu, „Mondelez" je među najvećim stranim kompanijama koje i dalje posluju u Rusiji

Ukrajina američkog proizvođača slatkiša označila kao neprijatelja države: Rusija je zaradila od njih
Copyright Image by Musaed subaie from Pixabay

Jedna od najvećih svetskih kompanija koja proizvodi grickalice, „Mondelez International", označena je kao neprijatelj Ukrajine zbog toga što nije napustila Rusiju, javili su ukrajinski mediji u četvrtak.

Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NCPA) proglasila je proizvođača Milka i Alpen Gold čokolade, Oreo i Barni keksa, Piknik barova i Dirol žvaka za „međunarodnog sponzora rata“ u pokušaju da „izvrši pritisak na one koji su umešani u rat”.

Sa sedištem u Čikagu, „Mondelez" je među najvećim stranim kompanijama koje i dalje posluju u Rusiji. Američka kompanija je lider na ruskom tržištu čokolade, slatkiša i keksa, a takođe je na drugom mestu u kategorijama žvakaćih guma i lizalica.

U martu 2022. izvršni direktor „Mondeleza" Dirk van de Put, izjavio je da će kompanija „smanjiti sve nebitne aktivnosti u Rusiji, istovremeno pomažući da se održi kontinuitet snabdevanja hranom tokom izazovnih vremena koja su pred nama“.

Samo tokom 2022. godine ruska filijala ove firme dala je više od 61 miliona dolara poreza u ruski budžet, prema NCPA. Mondelez ima tri velika proizvodna pogona u zemlji koja zapošljavaju oko 3.200 ljudi.

Ukrajinska agencija je tvrdila da „kompanija nastavlja da promoviše svoje proizvode u Rusiji i uvozi nove proizvode na ovo tržište“ i da je na taj način indirektno uključena u finansiranje sukoba.

Proizvođač slatkiša sada je označen kao neprijatelj Ukrajine zajedno sa Rajfajzen bankom, Metroom, Šaomijem i mnogim drugim međunarodnim kompanijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike