Kisindžer upozorio na katastrofalni scenario: SAD i Kina su na ivici sukoba

16.06.2023

14:32

0

Insistirao je da se „trenutna putanja odnosa mora promeniti” kako ne bi došlo do koflikta

Kisindžer upozorio na katastrofalni scenario: SAD i Kina su na ivici sukoba
Copyright AP Photo/Susan Walsh

SAD i Kina bi mogle da skliznu u otvorenu vojnu konfrontaciju ako nastave da sprovode svoju sadašnju politiku, upozorio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u intervjuu objavljenom u četvrtak.

U razgovoru za Blumberg bivši državnik, za koga se smatra da je bio arhitekta kinesko-američkog poboljšanja odnosa 1970-ih, upitan je da li misli da će Kina pokušati da povrati Tajvan u bliskoj budućnosti.

Iako Kisindžer nije dao konkretan odgovor, upozorio je da je „na trenutnoj putanji odnosa verovatan neki vojni sukob“.

Tvrdio je da su kinesko-američki odnosi dostigli „jedinstvenu situaciju“ jer obe zemlje gledaju jedna na drugu sa dubokim podozrenjem.

- Najveća pretnja Kini je Amerika, u njenoj percepciji, a isto važi i ovde - rekao je Kisindžer.

- S druge strane, ratovi su postali ili takvi da se u njima ne može pobediti ili se mogu dobiti samo po troškovima koji su nesrazmerni - dodao je bivši diplomata, upozoravajući da obe zemlje sada moraju da se povuku sa „vrha provalije“.

Thomas Peter/Pool Photo via AP
 

Kisindžer je insistirao da se „trenutna putanja odnosa mora promeniti” i ukazao na znake da obe strane traže deeskalaciju.

Međutim, on je tvrdio da je diskutabilno da li će SAD i Kina biti u stanju da smire tenzije.

- Oni se još nisu upustili u dijaloge koje sam predložio. Ali mislim da se kreću ka tome - rekao je on.

Kisindžer je očigledno mislio na predstojeću posetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini. Prema Vašingtonu, dve strane nameravaju da „razgovaraju o važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije“, kao i o brojnim bilateralnim pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

Tajvan je među pitanjima koja izazivaju najveće podele. Kina smatra da je samoupravno ostrvo deo njene suverene teritorije i ljuta je što je Tajpej kupio američku vojnu opremu.

Visoki kineski zvaničnici su više puta izjavljivali da bi više voleli mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali nisu isključili upotrebu sile za postizanje ovog cilja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike