Sastali se Si Đinping i Bil Gejts: Kineski lider srdačno dočekao američkog milijardera (FOTO)

16.06.2023

12:46

0

Suosnivač Majkrosofta i peti po bogatstvu čovek na svetu ove nedelje je prvi put posetio Peking od 2019. godine

Sastali se Si Đinping i Bil Gejts: Kineski lider srdačno dočekao američkog milijardera (FOTO)
Copyright Profimedia

Američki milijarder Bil Gejts i predsednik Kine Si Đinping sastali su se u petak, što je prvi poznati sastanak kineskog lidera jedan na jedan sa zapadnjačkom poslovnom figurom u poslednjih nekoliko godina.

Gejts, suosnivač Majkrosofta i peti po bogatstvu čovek na svetu, ove nedelje je prvi put posetio Peking od 2019. godine, pre pandemije.

Tokom njihovog sastanka Si je pozvao Gejtsa da pomogne u promovisanju odnosa SAD i Kine, srdačno pozdravivši tehnološkog moćnika.

- Veoma sam srećan što te vidim. Nismo se videli više od tri godine, a ti si naš stari prijatelj - rekao je Si, prenose kineski državni mediji.

Si je nastavio rekavši Gejtsu da je on „prvi američki prijatelj kojeg je video ove godine“.

- Uvek verujem da je temelj odnosa SAD i Kine u ljudima. Polažem nadu u američki narod - rekao je kineski lider.

Do posete milijardera došlo je u problematično vreme za američko-kineske odnose, posebno zbog pitanja Tajvana, koji Vašington koristi kako bi isprovocirao Peking.

Profimedia
 

Ovo nije prvi put da Si poziva američke poslovne lidere da pomognu u poboljšanju odnosa između njihove dve zemlje. Godine 2021. pisao je bivšem predsedniku i izvršnom direktoru Starbaksa Hauardu Šulcu, sugerišući da on pomaže u promovisanju bilateralnih veza, prema kineskim državnim medijima.

Gejtsov sastanak sa liderom druge najveće svetske ekonomije usledio je dan nakon što je fondacija njegove porodice obećala 50 miliona dolara za istraživanje u Kini za otkrivanje lekova i lečenje „zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza i malarija, koje nesrazmerno pogađaju najsiromašnije na svetu“, navodi se u saopštenju Gejts fondacije.

Preduzetnik je jedan od vodećih stranih poslovnih lidera koji posluju u Kini, a Majkrosoft je jedini zapadni tehnološki gigant koji je tamo zadržao prisustvo jer su ostali napustili zemlju. Kompanija je decenijama imala izuzetno uticajnu istraživačku laboratoriju u zemlji.

Prethodnih godina Gejts je imao dobre odnose sa Sijem. Početkom 2020. godine kineski lider mu je lično poslao pismo zahvalnosti za slanje hitnih sredstava zemlji u njenoj borbi protiv kovida 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike