Henri Kisindžer pohvalio rastući uticaj Kine: Napravili su veliki korak!

17.03.2023

18:05

1

Bivši američki državni sekretar prokomentarisao je sporazum između Saudijske Arabije i Irana u kom je posredovao Peking

Henri Kisindžer pohvalio rastući uticaj Kine: Napravili su veliki korak!
Henri Kisindžer - Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin

Kina je napravila veliki korak ka svom cilju da postane učesnik u oblikovanju svetskog poretka, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer. Diplomata veteran je komentarisao nedavni značajan sporazum između Saudijske Arabije i Irana, u kojem je posredovao Peking.

Rijad i Teheran složili su se da obnove diplomatske odnose nakon sedmogodišnje pauze tokom razgovora u Pekingu pre nedelju dana. U komentarima koje je u četvrtak citirao „Vašington post", Kisindžer je rekao da je to „značajna promena u strateškoj situaciji na Bliskom istoku“.

Saudijci, koji su decenijama bili među najbližim saveznicima Vašingtona na Bliskom istoku, „sada balansiraju svoju bezbednost igrajući između SAD i Kine“, objasnio je on.

Prema Kisindžerovim rečima, akcije Rijada su uporedive sa onim što je on sam postigao ranih 1970-ih kada je, kao državni sekretar u Niksonovoj administraciji, pomogao da se postigne zbližavanje sa Pekingom usred tenzija sa Moskvom.

Saudijsko-iranski sporazum takođe će zakomplikovati situaciju za Izrael, jer će prilikom „pritiska na Iran sada morati da uzme u obzir kineske interese“, rekao je on.

Izrael je i dalje sve zabrinutiji zbog navodnog nuklearnog programa Teherana i upozorio je na potencijalne preventivne napade na iranske ciljeve.

Profimedia
Trilateralni sastanak predstavnika Kine, Irana i Saudijske Arabije

- Kina je poslednjih godina izjavila da treba da bude učesnik u stvaranju svetskog poretka. Sada je napravila značajan korak u tom pravcu tako što je ubedila Saudijsku Arabiju i Iran da pregovaraju - rekao je Kisindžer.

Autor članka, kolumnista spoljnih poslova „Vašington posta" Dejvid Ignatijus, takođe je priznao da „SAD više nisu nezaobilazna sila u regionu i jedina zemlja koja je dovoljno jaka ili gipka da posreduje u mirovnim sporazumima“.

„Kina je preuzela udeo u toj moći“ tako što je prvi put odigrala ulogu posrednika na ovoj skali, napisao je on. Drugi veliki regionalni igrač, Ujedinjeni Arapski Emirati, takođe se „udvaraju“ Pekingu, rekao je Ignatius.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je ranije ove nedelje da bi Peking trebalo da „aktivno učestvuje u reformi i izgradnji globalnog sistema upravljanja“ i da promoviše „globalne bezbednosne inicijative“. Čineći to, Kina će dodati „pozitivnu energiju svetskom miru i razvoju“, dodao je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike