Gejts upozorio na brutalniju pandemiju koja bi mogla biti izazvana ljudskom rukom

24.01.2023

23:35

0

Autor: M. Vu.

Milijarder upozorio je Australiju da bude spremna za sledeću pandemiju, koja bi mogla biti izazvana ljudskom rukom i daleko brutalnija

Gejts upozorio na brutalniju pandemiju koja bi mogla biti izazvana ljudskom rukom
AP22145364162218 - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Milijarder Bil Gejts upozorio je Australiju da bude spremna za sledeću pandemiju, koja bi mogla biti izazvana ljudskom rukom i daleko brutalnija. On je pozvao na veću globalnu saradnju koristeći pandemiju kovid 19 kao primer kako bi zemlje mogle da poboljšaju svoj odgovor ako rade zajedno.

- Uporedite ekonomsku cenu pripreme za sledeću sa cenom ove, preko 10 triliona dolara ekonomskog gubitka - rekao je on. - Sa pandemijom smo bili glupi što nismo imali alate, praksu i globalni kapacitet da budemo u pripravnosti kao što imamo kod požara ili zemljotresa. Neke od stvari koje se izdvajaju su da su Australija i oko sedam drugih zemalja rano uradile dijagnostiku na populacijskoj skali i da su imale politiku karantina. To je značilo da ste održali nizak nivo infekcije u toj prvoj godini kada nije bilo vakcina.

RINA
 

Osnivač Majkrosofta koji je postao filantrop rekao je da je potreban stabilan međunarodni poredak zasnovan na zajedničkoj političkoj volji kako bi se izborili sa budućim pandemijama.

- Jedina stvar koja još uvek visi o koncu je da li ćemo imati globalne kapacitete i na regionalnom i državnom nivou, što bi značilo da kada dođe do pretnje (zarazne bolesti) delujemo na takav način da ne bude globalno  - rekao je Gejts.

- Moramo da svakih pet godina radimo sveobuhvatnu vežbu na nivou pripravnosti za pandemiju i na državnom i na regionalnom nivou, a potrebna vam je globalna grupa koja sve ocenjuje. Postoji ogroman neuspeh tržišnog kapitalizma da sagleda neke od potreba najsiromašnijih. Njihov glas na tržištu je veoma mali. Možete bukvalno spasiti živote za 1.000 dolara i nema mnogo toga što bi trebalo da bude tako ispunjavajuće - rekao je Gejts.

Pixabay
 

On je kritikovao Sjedinjene Države pod vođstvom Donalda Trampa preteći povlačenjem iz Svetske zdravstvene organizacije i uskraćivanjem sredstava.

Gospodin Gejts se založio za povećanje resursa međunarodnog zdravstvenog tela.

On je takođe rekao da je američkoj politici, a samim tim i australijskog, prema Kini potreban pomirljiviji i kooperativniji politički pristup u rešavanju velikih problema kao što su klimatske promene.

- Uspon Kine vidim kao ogromnu pobedu za svet... Trenutni mentalitet SAD prema Kini, koji je uzvraćen, je neka vrsta mentaliteta gubitka.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike