Dramatično obraćanje kineskog predsednika: Si Đinping upozorio zvaničnike da se pripreme za „najgori scenario"!

31.05.2023

16:03

0

Naglasio je da Kina mora da ubrza modernizaciju svog sistema nacionalne bezbednosti i sposobnosti, sa fokusom na to da ih učini efikasnijim u „stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi“

Dramatično obraćanje kineskog predsednika: Si Đinping upozorio zvaničnike da se pripreme za „najgori scenario"!
Copyright AP Photo/Thibault Camus, File

Kineski lider Si Đinping pozvao je svoje najviše zvaničnike za nacionalnu bezbednost da se spreme za „najgore" scenarije i pripreme se za „olujno more" dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore da se suprotstavi svim uočenim unutrašnjim i spoljnim pretnjama.

- Složenost i teškoća pitanja nacionalne bezbednosti sa kojima se sada suočavamo značajno su porasli - rekao je Si u utorak na sastanku partijske Komisije za nacionalnu bezbednost, prenela je državna novinska agencija Sinhua.

- Moramo se pridržavati osnovnog razmišljanja i razmišljanja o najgorem scenariju i pripremiti se da se podvrgnemo velikim testovima jakih vetrova i burnih talasa, pa čak i opasnih olujnih mora - dodao je on.

Najnovija stroga uputstva Sija, najmoćnijeg kineskog lidera u poslednjih nekoliko decenija, dolaze u trenutku kada se Peking suočava sa mnoštvom izazova, od ekonomskih poteškoća do neprijateljskog međunarodnog okruženja.

Suočen sa situacijom koju je nazvao „kompleksnom i teškom“, Si je rekao da Kina mora da ubrza modernizaciju svog sistema nacionalne bezbednosti i sposobnosti, sa fokusom na to da ih učini efikasnijim u „stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi“.

AP Photo/Thibault Camus, File
Si Đinping

On je takođe pozvao Kinu da nastavi sa izgradnjom sistema za praćenje rizika za nacionalnu bezbednost, unapredi obrazovanje o nacionalnoj bezbednosti i poboljša upravljanje bezbednošću podataka i veštačke inteligencije.

Od dolaska na vlast pre deceniju Si je od nacionalne bezbednosti napravio ključnu paradigmu koja prožima sve aspekte kineske uprave, kažu stručnjaci.

On je proširio koncept nacionalne bezbednosti da pokrije sve od politike, preko ekonomije, odbrane, kulture i ekologije do sajber-prostora.

Pod Sijevim pojmom „sveobuhvatne nacionalne bezbednosti“, Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od uočenih pretnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, kontrašpijunaži, sajber-bezbednosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnim obaveštajnim službama i bezbednosti podataka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike