Zelenski izneo svoje predloge za mir u Ukrajini, a evo šta je rekao Kremlj

15.11.2022

09:53

0

Zelenski se obratio liderima G20

Zelenski izneo svoje predloge za mir u Ukrajini, a evo šta je rekao Kremlj
Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP/Pixabay

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je detalje svog današnjeg obraćanja liderima G20, u kojem je izneo ukrajinsku formulu sa 10 predloga za mirno rešenje sukoba sa Rusijom.

Zelenski je u obraćanju putem video-veze rekao da je sada vreme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

- Ukrajina je uvek bila lider u mirovnim naporima i svet je to prepoznao. A ako Rusija tvrdi da navodno želi da okonča ovaj rat, neka to dokaže delima. Nećemo čekati da Rusija ojača snage, a zatim započne novu seriju terora i globalne destabilizacije. Neće biti Minska-3, koji će Rusija prekršiti odmah nakon sporazuma - napisao je Zelenski na Telegramu.

Peskov: Izjava Zelenskog potvrđuje da Ukrajina ne želi pregovore

Izjava predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da neće biti "Minska-3" potvrđuje stav Kijeva da ne želi da pregovara, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje ruskih medija da li te reči Zelenskog potvrđuju stav da se neće pregovarati sa Ruskom Federacijom, Peskov je kratko odgovorio: "Apsolutno potvrđuju".

On je naveo da "postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Evropu i svet", kao i da je na raspolaganju niz rešenja koja mogu da se implementiraju kako bi se "stvarno garantovao mir".

- Učestvujući na samitu G20, izneo sam predloge za takva rešenja, konkretne i poštene. Ukrajina nudi vodećim državama sveta da zajedno sa nama budu koautori mira - napisao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je zatim izneo na Telegramu svih 10 predloga Kijeva za okončanje sukoba sa Rusijom, a to su:

1. Nuklearna bezbednost, 2. Bezbednost hrane, 3. Energetska bezbednost, 4. Oslobođenje i povratak zatvorenika i deportovanih, 5. Sprovođenje Povelje UN i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka, 6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak borbi, 7. Vraćanje pravnog sistema, 8. Zaustavljanje ekocida, 9. Sprečavanje eskalacije i 10. Preciziranje kraja rata.

Zelenski je tokom obraćanja posebno naglasio da ne može biti nikakvih teritorijalnih ustupaka od strane Kijeva.

Podsetimo, početkom oktobra je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku o nemogućnosti pregovaranja s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prema ukazu koji je potpisao Zelenski. 

Lideri Grupe 20 otvorili su danas konferenciju na ostrvu Bali.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike