Orban pozvao na zdrav razum: Moramo sprečiti kontraofanzivu Ukrajine, to bi bilo krvoproliće

02.06.2023

11:55

0

Premijer Mađarske smatra da će Oružane snage Ukrajine pretrpeti ogromne gubitke u slučaju masovnog napada

Orban pozvao na zdrav razum: Moramo sprečiti kontraofanzivu Ukrajine, to bi bilo krvoproliće
Copyright AP Photo/Markus Schreiber, File

Mađarski premijer Viktor Orban istakao je da je neophodno sprečiti kontraofanzivu ukrajinske vojske jer će ona samo dovesti do novih žrtava, pre svega na strani Ukrajine.

- Mislim da treba da uradimo sve što možemo da pre početka ukrajinske kontraofanzive ubedimo strane da su neophodni prekid vatre i mirovni pregovori, inače ćemo izgubiti mnogo ljudskih života - poručio je Orban.

Premijer Mađarske smatra da će Oružane snage Ukrajine pretrpeti ogromne gubitke u slučaju masovnog napada.

- Velike strateške ofanzive su krvoproliće. Čak i neko poput mene, ko je služio u vojsci svega godinu i po i bez završene vojne akademije, zna da strana koja napada trpi tri puta više gubitaka od strane koja se brani. Za zemlju čije stanovništvo čini samo deo stanovništva protivničke zemlje, Rusija ima 130-140 miliona stanovnika, a Ukrajina verovatno negde između 30 i 40 miliona. Pod takvim okolnostima pokretanje velike ofanzive je krvoproliće - rekao je mađarski premijer za radio Košut.

Komentarišući izjavu predstavnika mađarske opozicije, gradonačelnika Budimpešte Gergeja Karačona, koji je rekao da je Mađarska „već u ratu sa Rusijom“, Orban je istakao da nijedna razumna osoba koja je čula za Drugi svetski rat ne bi sebi dozvolila takve reči.

- Ako neko, ne ustajući iz fotelje, govori takve stvari, onda je jednostavno lud. Dok je aktuelna vlada na vlasti, Mađarska neće ratovati sa Rusijom - poručio je Orban.

Mađarski premijer je ranije više puta izjavljivao da lideri EU pokušavaju da uvuku Mađarsku u sukob u Ukrajini, pozivajući je da počne sa isporukama oružja Kijevu, podvukavši još jednom da je njegova zemlja „na strani mira“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike