Ruski ambasador: Tenkovi koje Zapad šalje Kijevu nisu pretnja za Rusiju, ali ono što isporučuje Britanija jeste

03.03.2023

09:07

1

Kelin je negirao i da Kina šalje oružje Rusiji, istakavši da Moskva ima dovoljno svog naoružanja i da je ruski potencijal u tom smislu ogroman

Ruski ambasador: Tenkovi koje Zapad šalje Kijevu nisu pretnja za Rusiju, ali ono što isporučuje Britanija jeste
Tenkovi "abrams" - Copyright Profimedia

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin istakao je da tenkovi koje Zapad isporučuje Ukrajini nisu pretnja po Rusiju, ali da oružje dalekog dometa koje je obećao London jeste.

- Ne mislim da će to biti ozbiljna pretnja po nas. Pretnja je oružje dalekog dometa, jer oružje dalekog radijusa može da dosegne ciljeve na teritoriji Rusije. Međutim, zemlje su se uzdržale od isporuka ili saopštavaju da će se uzdržati. Samo Velika Britanije direktno kaže da planira da pošalje oružje dalekog dometa ukrajinskoj vojsci. Sigurni smo da će se to oružje koristiti protiv civilnih ciljeva - rekao je Kelin u intervjuu za TV „Al Džazira“.

On je podsetio da se sistemi koje je Zapad već isporučio Ukrajini uveliko koriste za granatiranje civilnih objekata u Donbasu.

Kako je istakao, da bi izbegla takvu pretnju, Rusija će biti prinuđena da napreduje po dubini ukrajinske teritorije, pomerajući dalje liniju fronta.

- Tako će zapadne zemlje same unišiti Ukrajinu - dodao je diplomata.

Osim toga, Kelin je negirao da Kina šalje oružje Rusiji, istakavši da Moskva ima dovoljno svog naoružanja i da je ruski potencijal u tom smislu ogroman.

AP Photo/Martin Meissner, File
 

Nemačke vlasti ranije su saopštile da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova „leopard 2“ i da će drugim zemljama dati dozvolu da Kijevu predaju nemačke tenkove iz svojih zaliha. Nemačka vlada potvrdila je i da će Kijevu biti isporučeno 178 tenkova "leopard 1". Prema rečima nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, tenkovi „leopard 2“ biće poslati u Ukrajinu „do kraja marta“.

Ruski ambasador je prokomentarisao i povratak Rusije učešću u sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START), rekavši da je povratak moguć samo ukoliko se Sjedinjene Američke Države odreknu cilja da strateški pobede Rusiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 28. februara zakon o obustavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini izjavio da Rusija obustavlja učešće u rusko-američkom sporazumu, naglasivši da zemlja ne istupa iz njega.

Predsednik Rusije je naglasio da pre nego što se obnovi diskusija o sporazumu, Moskva želi da shvati „na šta pretenduju zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija“ i na koji način treba računati njihove nuklearne arsenale, „odnosno ukupni ofanzivni potencijal Severnoatlantske alijanse“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike