Rusi napali aerodrom u Odesi, odjekuju eksplozije; Prilepin posle napada u indukovanoj komi, "Vagner“ dobija oružje (FOTO/VIDEO)

08.05.2023

07:00 >> 00:46

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Rusi napali aerodrom u Odesi, odjekuju eksplozije; Prilepin posle napada u indukovanoj komi, "Vagner“ dobija oružje  (FOTO/VIDEO)
Borbe u Ukrajini - Copyright AP Photo/Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 438. dan.

Belorusija je uvela privremene granične kontrole na granici sa Rusijom.

Elektronski registar vojnih obveznika biće napravljen do kraja godine, saopštilo je Ministarstvo digitalnog razvoja.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su jedinice Ahmata spremne da dođu u Artemovsk ako odatle odu borci Vagnerovog PMC-a.

Vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki upozorio je da bi Kijev mogao da krene u kontraofanzivu u narednim danima ili čak satima.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

 

00.18 - Napad na aerodrom i most u Odesi

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvode raketne udare na aerodrom i most u Zatoki u Odesi, navodi Telegram kanal „Ruski prolećni vojni korpus“.

 

 

 

 

 

00.02 - Sirski: Rusija pojačala napade na Bahmut kako bi ga osvojila do utorka

usija je intenzivirala granatiranje Bahmuta u nadi da će ga zauzeti do utorka, rekao je danas visoki ukrajinski general zadužen za odbranu tog grada Oleksandr Sirski, i dodao da će učiniti sve da to spreči.

23.45 - Eksplozija u Odesi, upozorenja na vazdušnu opasnost u Kijevu i ostatku Ukrajine

U Odesi je večeras odjeknula eksplozija nakon raketnog napada na taj grad na Crnom moru, dok su se u Kijevu i drugim oblastima oglasila upozorenja na vazdušnu opasnost, navode ukrajinski zvaničnici.

Portparol vojne uprave Odese Sergij Bratčuk naveo je na Telegramu da je na taj grad izvršen "raketni napad neprijatelja", prenosi Rojters.

23.31

22.30 - Prilepin saopštio šta se desilo u trenutku atentata na njega

Poznati ruski pisac Zahar Prilepin, nakon što se probudio iz veštačke kome, ispričao je šta se desilo u trenutku kada je aktivirana eksplozija u automobilu u kojem se nalazio.

Prilepin je saopštio da se on nalazio za volanom vozila koja je bila dignuta u vazduh u subotu u Nižnjegorodskoj oblasti. Na tri munuta je izgubio svest.

Pisac je saopštio da je zadobio prelom obe noge.
Teroristički napad je izvršen sa dve mine, od kojih je samo jedna aktivirana ispod suvozačkog mesta na kojem je sedeo poginuli Aleksandar Šubin.

Prema rečima pisca, njegova ćerka je izašla iz vozila 5 minuta pre eksplozije.

21.06 - Kineski mediji: Napadom na Kremlj, Kijev prešao sve crvene linije

Napad dronova na Kremlj predstavlja kršenje prećutne crvene linije, a ukrajinski lider Vladimir Zelenski je time isprovocirao opasnu eskalaciju, piše kinesko izdanje „Global tajms”.

U članku se navodi da je karakter napada veoma ozbiljan, jer tokom specijalne operacije Rusije u Ukrajini nije bilo atentata na ruskog predsednika Vladimira Putina ili pokušaja napada na teritoriju Kremlja.

Ranije su mete napada bili samo vojni objekti i objekti kritične infrastrukture.

„Ovoga puta je u napadu bila pređena prećutna crvena linija, koju su uspostavile obe strane”, rekao je za izdanje mlađi naučni saradnik Instituta za istraživanje Rusije, Istočne Evrope i Centralne Azije kineske Akademije društvenih nauka Džang Hun.

20.25 - Rogov :Strategiju i taktiku predstojeće kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, razradili su američki i britanski pokrovitelji ukrajinskih snaga

Planovi ukrajinske vojske za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti uključuju i pokušaj zauzimanja Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je za Sputnjik lider pokreta „Zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, strategiju i taktiku predstojeće kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, razradili su američki i britanski pokrovitelji ukrajinskih snaga, uključujući iz različitih bezbednosnih resora.

- Ukrajinskoj strani dodeljena je uloga statista i izvršilaca zločinačkih naloga - zaključio je Rogov.

20.10 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Černjigovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

18:42 - Utovaren je prvi brod sa žitom u luci u Marijupolju

Utovaren je prvi brod sa žitom u luci u Marijupolju, rekao je na svom Telegram kanalu vršilac dužnosti predsednika republike Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, organizacija izvoza hrane iz DNR oživeće jedan od najvažnijih sektora privrede – poljoprivredu.

18:15 - Sirski: Situacija na istočnom frontu je napeta

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski posetio je 6. maja Donbas, gde je, između ostalog, sa komandantima razgovarao o merama za jačanje odbrane Bahmuta (Artjomovska), prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

Prema rečima ukrajinskog komandanta, situacija na istočnom frontu je napeta, ali pod kontrolom. Aleksandar Sirski je primetio da se ruske trupe pregrupišu. Poslednjih dana pojačan je intenzitet napada iz teškog naoružanja, koristi se naprednija oprema, rekao je Aleksandar Sirski. To, prema njegovim rečima, ukazuje na planove da se zauzme Bahmut i nastavi ofanziva.

16.50 - Grosi: Situacija na području Zaporoške nuklearke postaje opasna i nepredvidiva

Situacija u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane postaje sve neizvesnija i potencijalno opasna, navodi se u izjavi generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija na sajtu agencije.

- Izuzetno sam zabrinut zbog potpuno realnih pretnji po nuklearnu bezbednost sa kojima se nuklearka suočava. Moramo da delujemo sada kako bismo sprečili pretnju od ozbiljne nuklearne katastrofe - ističe se u izjavi.

15.26 - MO Rusije o situaciji u Artjomovsku

Ruski jurišni odredi nastavljaju da sprovode ofanzivna dejstva i zauzeli su dve četvrti u severozapadnom i zapadnom delu Artjomovska, saopštilo je MO Rusije.

14.28 - Konašenkov: Rusija sinoć uništila 22 ukrajinska drona iznad Crnog mora

Ruska vojska uništila je 22 ukrajinska drona prošle noći iznad Crnog mora, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Igor Konašenkov.

- Ruske protivvazdušne jedinice otkrile su 22 bespliotne ukrajinske letelice iznad Crnog mora prošle noći. Svi dronovi su uništeni raketnim sistemima - rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

On je dodao da su ruski PVO sistemi uništili više od 4.000 ukrajinskih dronova od početka rata u Ukrajini. "Ukupno 418 aviona, 230 helikoptera i 4.027 bespilotnih letelica uništeno je. Takođe, uništen je i 421 raketni sistem, 9.024 tenka i ostalo borbeno oružje", poručio je Konašenkov.

12.21 - „Vagner“ dobija oružje, a Surovikin organizuje saradnju s vojskom Rusije

Vođa „Vagnera“ Evgenije Prigožin saopštio je da će ta grupa dobiti municiju i naoružanje, a da će komandant Združenih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije, general Sergej Surovikin, koordinisati njenu saradnju s Ministarstvom odbrane Rusije.
Vođa „Vagnera“ je izjavio da je „orkettar“ dobio borbenu naredbu u kojoj je „muzičarima“ obećano da će dobiti municiju i naoružanje u onoj količini u kojoj joj je potrebno za nastavljanje borbenih dejstava.

Prema njegovim rečima, u Artjomovsku je „Vagneru“ dat kart blanš da borci deluju onako kako sami smatraju da je potrebno.

Profimedia
 


- Zahvaljujemo našem vrhovnom glavnom komandantu za pomoć i ministru odbrane Rusije - naveo je Prigožin.

11.50 - Čavušoglu: Sjedinjene Američke Države su predlagale Turskoj da pošalje svoje sisteme S-400 u Ukrajinu, ali je Ankara to odbila, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

- U vezi sa S-400 bilo je nekoliko predloga od SAD. Rekli su nam da im predamo kontrolu. Taj predlog zadire u našu nezavisnost. Gde je onda naša nezavisnost - rekao je Čavušoglu u intervjuu za „Haberturk“.

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

Prema njegovim rečima, Ankara je u više navrata dobijala razne predloge od SAD u vezi sa S-400 i, „da je pokorna, ne bi imala one probleme s Vašingtonom koje ima sada“.
 

10.42 - "Rusija ne može da izgubi"

Rusija ne može da izgubi u ukrajinskom sukobu, ona pojačava svoje snage i imaju artiljerijsku prednost u odnosu na SAD, izjavio je američki predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi u intervjuu za „All-in Podcast“.

9.30 - Marjinka stalno na udaru

Ukrajinska artiljerija svakodnevno izvodi napade na ruske položaje u Marjinki (DNR), pokušavajući da potisne ruske jedinice koje su tamo utvrđene, izjavio je za Sputnjik pripadnik Južne grupe snaga.

7.45 - Uništeno skladište naoružanja ukrajinske brigade

Ruski artiljerci uništili su skladište naoružanja ukrajinske brigade, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Dnjepar“ Aleksej Rulev.

Prema njegovim rečima, artiljerijska jedinica grupe je tokom kontrabaterijske borbe pogodila vojnu tehniku ukrajinskih snaga u oblasti Antonovke, Zelenovke, Tjaginke i Nadnjeprjanskog.

Кako je naveo, uništene su minobacačke posade, samohodna haubica „akacija“, sistem satelitske veze i stanica za elektronsko ratovanje „bukovel-AD“, a takođe i skladište za naoružanje i remontne komplete namenjene za raketno-artiljerijsku, oklopnu i automobilsku tehniku Oružanih snaga Ukrajine.

U oblasti naselja Obrivka, Кrinki i Vinogradovo sredstvima za elektronsko ratovanje uništene su tri udarne bespilotne letelice.

7.15 - MSP Rusije: SAD i Ukrajina odgovorne za teroristički napad na pisca Prilepina

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je danas Vašington i Kijev da su odgovorni za teroristički napad na pisca Zahara Prilepina.

"Odgovornost za ovaj i druge terorističke akte snose ne samo ukrajinske vlasti, već i njihovi zapadni pokrovitelji, pre svega Sjedinjene Američke Države, koje su od državnog udara u februaru 2014. brižno negovale antiruski neonacistički projekat u Ukrajini", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

Dodaje se da "nedostatak osude Vašingtona još jednog u nizu terorističkih napada na ruskog novinara i javnu ličnost predstavlja čin samorazotkrivanja američkih vlasti".

7.00 - Moskva: Prilepin u medikamentoznom snu nakon uspešne operacije

Ruski pisac Zahar Prilepin uspešno je operisan i doveden u medikamentozni san radi daljeg oporavka, napisao je danas na svom Telegram kanalu guverner Nižegorodske oblasti Gleb Nikitin.

"Operacija je bila uspešna, Zahar se posle operacije osvestio. Sada je u medikamentoznom snu, za koji se očekuje da će ubrzati oporavak", naveo je Nikitin, preneo je TASS.

Rano jutros automobil koji je vozio Zahar Prilepin dignut je u vazduh na autoputu u Nižnjem Novgorodu, prilikom čega je Prilepin zadobio prelome i potres mozga, a njegov vozač je poginuo.

Profimedia
Zahar Prilepin

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike