Medvedev predviđa gubitak liderstva Nemačke u Evropi: To će biti krah političkih imbecila koji su govorili da će lako živeti bez Rusije

06.05.2023

19:12

0

Bivši predsednik Rusije smatra da će sankcije doći glave liderima najveće evropske ekonomije

Medvedev predviđa gubitak liderstva Nemačke u Evropi: To će biti krah političkih imbecila koji su govorili da će lako živeti bez Rusije
Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zbog antiruskih sankcija Nemačka bi mogla na duže vreme da izgubi svoj politički i ekonomski uticaj u Evropi, dok njene političare čeka potpuni krah, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Nakon „ubitačnog" broja sankcionih paketa protiv Rusije, Nemci sada i sami prebrojavaju neverovatne gubitke sa kojima su se suočili - napisao je Medvedev u objavi na Telegramu, gde je pričao o „ceni tradicionalne nemačke podrške ukrajinskim nacistima“.

On je skrenuo pažnju na proračune Instituta za nemačku ekonomiju prema kojima bi do kraja ove godine šteta od ukrajinske krize za nemačku privredu mogla da dostigne cifru od 300 milijardi dolara ili skoro osam odsto ukupnog nemačkog BDP-a.

- Ovim tempom Nemačka će uskoro izgubiti svoje političko i ekonomsko liderstvo u „ujedinjenoj Evropi" na duže vreme, na radost drugih evropskih zemalja - Francuske i Velike Britanije. To će značiti potpuni krah onih političkih imbecila koji su govorili da će Nemci lako živeti bez Rusije. Doći će kraj njihovim neslavnim karijerama - napisao je Medvedev.

On je istakao da Nemačka, nakon što je stavila tačku na ekonomsku saradnju sa Rusijom, nije uspela da pronađe novi pokretač za efikasan razvoj zemlje.

- Tek treba da nađu zamenu našim resursima. Sada ne mogu u Sibir po naftu, gas, ugalj i ogrev, dok SAD, Norveška, Holandija i zemlje Bliskog istoka nisu baš spremne da isporučuju svoj energente pod nekim uslovima koji su povoljni za Nemce - ocenio je ruski političar, konstatujući da je Nemačka „arogantno“ odustala od ruskih ugljovodonika zahvaljujući kojima je njihova ekonomija mogla uspešno da se razvija.

Po rečima Medvedeva, više od 50 odsto stanovništva Nemačke zalaže se za ostavku kabineta kancelara Olafa Šolca. On smatra da će nemački sindikati uskoro početi da traže veće plate, dok će kompanije „moliti” za subvencije od države zarad sopstvenog opstanka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike