Sprema se novi paket sankcija: EU iznela predlog kako da se „kazni“ Rusija

06.05.2023

18:53

0

U prvoj fazi Evropska komisija planira da razvije pravni mehanizam koji bi omogućio da se ograniči izvoz u treće zemlje

Sprema se novi paket sankcija: EU iznela predlog kako da se „kazni“ Rusija
evropska komisija zgrada g2de8093d5_1920 - Copyright Pixabay

Evropska komisija je predložila da se analizira mogućnost ograničavanja izvoza određene robe u treće zemlje kako bi se sprečilo zaobilaženje antiruskih sankcija, saopštila je nemačka agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore.


Kako se navodi, Evropska komisija je predstavila pomenuti predlog državama članicama EU 5. maja i on bi trebalo da bude deo 11. paketa antiruskih sankcija.
Foto: Profimedia
 

U prvoj fazi Evropska komisija planira da razvije pravni mehanizam koji bi omogućio da se ograniči izvoz u treće zemlje. Kako se pretpostavlja, takav mehanizam će biti svojevrstan faktor odvraćanja za države preko kojih zabranjena roba stiže u Rusiju. Ako to ne bude dovoljno, Evropska komisija predlaže da se u drugoj fazi ograniče isporuke određene robe, pre svega proizvoda dvostruke namene koji se mogu koristiti kako u civilne, tako i vojne svrhe poput uređaja za noćno osmatranje koji koriste lovci i obezbeđenje, ali i vojska, piše agencija.

Stalni predstavnici 27 zemalja EU razmotriće predloge Evropske komisije 10. maja. DPA navodi da je cilj da se 11. paket sankcija protiv Rusije usvoji već u maju. Očekuje se da će EU proširiti i spisak lica i kompanija protiv kojih se uvode ograničenja.

Prema pisanju agencije, Vlada Nemačke podržava nove predloge Evropske komisije, konkretno one koji se tiču borbe protiv zaobilaženja antiruskih sankcija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike