Javnost besna zbog Kamiline titule na pozivnici za krunisanje: Kralj Čarls se oglušio o želju svoje majke

22.04.2023

13:44

0

Ovo je usledilo posle nešto više od godinu dana otkako se Elizabeta II pozabavila još nerešenim pitanjem buduće titule kraljeve supruge

Javnost besna zbog Kamiline titule na pozivnici za krunisanje: Kralj Čarls se oglušio o želju svoje majke
Copyright Yui Mok/Pool via AP, File

Britanska javnost osudila je novu zvaničnu Kamilinu titulu kraljice uoči krunisanja nje i kralja Čarlsa III 6. maja.

U istraživanju u kom je učestvovalo 1.569 odraslih Britanaca od 24. do 27. marta samo 14 odsto smatra da bi Kamilu trebalo zvati kraljica, dok je 36 procenata reklo da bi trebalo da se oslovaljava sa kraljica supruga.

Čak 23 odsto ispitanika reklo je da Kamila uopšte ne bi trebalo da ima titulu, a 16 procenata smatra da bi trebalo da ostane vojvotkinja od Kornvola.

Kamila će sada biti zvanično poznata kao kraljica, nakon što je Palata prvi put otkrila njenu titulu na pozivnici za krunisanje britanskog kralja.

Ovo je usledilo posle nešto više od godinu dana otkako se pokojna kraljica pozabavila još nerešenim pitanjem Kamiline buduće titule.

Elizabeta II je dala javnu podršku za Kamilu, rekavši da bi trebalo da se oslovljava kao kraljica supruga, ali se kralj Čarls ipak oglušio o želju svoje majke i sedam meseci nakon smrti pokojnog monarha Kamilina titula će se zauvek promeniti.

Profimedia
 

- Imalo je smisla nazivati Njeno veličanstvo kraljicom suprugom u prvim mesecima vladavine Njegovog veličanstva, kako bi se razlikovalo od Njenog veličanstva kraljice Elizabete II. „Kraljica Kamila" je odgovarajuća titula uz „kralj Čarls" na pozivnici. Krunisanje je pravo vreme da počnete da sa oslovljavanjem „kraljica Kamila" - rekao je izvor iz Bakingemske palate za britanski portal „Miror".

Velika podrška za jedne, mržnja za druge

Kada je reč o širim pitanjima o monarhiji, istraživanje koje je sproveo Deltapol pokazalo je da je samo 23 odsto ispitanih reklo da je za republiku, dok 51 procenat veruje da će Britanija imati monarhiju i narednih 50 godina.

Britanci su takođe upitani ko je po njihovom mišljenju naneo najviše štete reputaciji monarhije u poslednje vreme, a prvo mesto zamalo da podele princ Endru sa 46 odsto i princ Hari sa 43 procenta.

AP photo
 

Kada su u pitanju Vilijam i Kejt, 71 odsto ljudi reklo je da su Kejt i Vilijam bolji uzori, dok je 14 procenata navelo Megan i Harija kao najbolje uzore.

Skoro tri četvrtine ispitanika, 73 odsto, misli da bi Šarlot i Luj trebalo da zarade nešto novca radeći za porodicu, a 79 odsto bi uklonilo princa Endrua iz poretka nasleđivanja, dok bi 64 odsto uklonilo Harija.

Iznenađuje podatak da čak 64 procenta ispitanih misli da će kralj Čarls biti dobar monarh.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike