Si danas sa Putinom: Biće to njihov 40. susret, a evo šta se očekuje od ove važne posete

20.03.2023

09:43

0

Si Đinping je posetio Rusiju devet puta, više nego bilo koju drugu zemlju, a 40. put će se sastati sa Putinom.

Si danas sa Putinom: Biće to njihov 40. susret, a evo šta se očekuje od ove važne posete
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Kineski predsednik Si Đinping danas počinje posetu Rusiji, što je njegova prva poseta stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsednika Kine, a takođe i njegova prva poseta Rusiji od početka rata u Ukrajini.

Poseta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.
Si Đinping će boraviti u poseti Moskvi od danas do 22. marta, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Si i Putin razgovaraće o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmeniti mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju saradnje dve zemlje.
Volstrit žurnal je, pozivajući se na svoje izvore, preneo da bi Si Đinping, nakon posete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. 

Profimedia
 

Kina je više puta isticala da Peking „igra konstruktivnu ulogu“ u rešavanju ukrajinske krize. 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize. 

Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, kao i poziv da se spreči dalja eskalacija.

Dobri prijatelji

Si Đinping je posetio Rusiju devet puta, više nego bilo koju drugu zemlju, a 40. put će se sastati sa Putinom.

Si je u martu 2013. prvi put posetio Rusiju, a to je bila prva zemlja u koju je odlučio da ode nakon što je stupio na predsedničku dužnost.

- Vi ste prvi strani državnik sa kojim sam se sastao. Imam utisak da ćemo uvek velikodušno tretirati jedan drugoga. Sličnog smo karaktera i postali smo dobri prijatelji. Dolaziću često u Rusiju, a i predsednik Putin će nas češće posećivati - rekao je tada Si.

Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP
Si Đinping smatra Putina dobrim prijateljem

Inače, Si je u mladosti izučavao klasike ruske književnosti, poput Čehova, Dostojevskog, puškina i Tolstoja. I njegov otac, kineski revolucionar Si Žongsun, gajio je simpatije prema Sovjetskom Savezu i Rusiji tokom celog života.

Program posete

Iako kompletan program posete nije još objavljen, Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika je objavio nekoliko detalja. Prvog dana će dva lidera održati sastanke iza zatvorenih vrata, a uveče će biti priređena svečana večera. 

U utorak će se ruska i kineska delegacija sastati u Kremlju. Si će se sastati sa premijerom Mihailom Mišustinom. Očekuje se potpisivanje desetak važih bilateralnih dokumenata, a predsednici će potpisati zajedničko saopštenje o planovima za razvoj rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

Greg Baker/Pool Photo via AP, File
 

Ukrajinski rat će biti, takođe, bitna tema razgovora. Komentarišući izdavanje naloga za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, Vang je rekao da bi taj sud trebalo da zauzme "pravedan stav". 

Kina će nastaviti da igra objektivnu i pravednu ulogu u ukrajinskoj krizi i konstruktivnu ulogu u mirovnim pregovorima, poručio je portparol kineskog ministarstva.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike