Nemačka provocira Kinu: Šalju ministarku na Tajvan, to nisu smeli da urade 26 godina

18.03.2023

15:40

0

Berlin zabranjuje posete kancelara, kao i ministara unutrašnjih poslova, spoljnih poslova ili odbrane ovom samoupravnom ostrvu

Nemačka provocira Kinu: Šalju ministarku na Tajvan, to nisu smeli da urade 26 godina
Tajvan - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying, File

Nemačka ministarka obrazovanja najavila je planove da poseti Tajvan u narednim danima, što je prvo putovanje visokog zvaničnika ove zemlje na ostrvo u poslednjih 26 godina. Iako će Kina verovatno osuditi posetu, Berlin kaže da to ne signalizira bilo kakvu veliku promenu politike.

Ministarka obrazovanja i istraživanja Betina Štark-Vacinger otputovaće sledeće nedelje u dvodnevnu posetu Tajpeju, rekla je u petak portparolka njenog ministarstva, napominjući da će se putovanje fokusirati na saradnju u oblasti kompjuterskih čipova i zelenih tehnologija.

Iako je Tajvan predložio da se Štark-Vacinger sastane sa „ministrom spoljnih poslova" Džozefom Vuom tokom boravka na ostrvu, Berlin je „odbio" taj zahtev i pristao je samo na sastanke sa nižim zvaničnicima, navodi „Fajnenšel tajms", citirajući više ljudi upoznatih sa pregovorima.

Izvor Rojtersa je rekao da se ministarka takođe neće sresti sa predsednicom Caj Ing Ven „prema uputstvima nemačke vlade“, koja nastoji da „izbegne da previše iritira Kinu“.

Nemačka politika jedne Kine nalaže da svaka delegacija poslata na Tajvan bude ograničena na specijalizovane ministre čije dužnosti nisu povezane sa pitanjima suvereniteta. Zabranjuje posete kancelara, kao i ministara unutrašnjih poslova, spoljnih poslova ili odbrane.

Poslednje putovanje bilo kog nemačkog saveznog ministra u Tajvan bilo je 1997. godine, iako su poslanici u više navrata putovali na ovo ostrvo.

AP Photo/Michael Sohn, pool
Betina Štark-Vacinger

Iako je Tajvan defakto bio samoupravan otkako je gubitnička strana u kineskom građanskom ratu pobegla na ostrvo i uspostavila sopstvenu administraciju 1949. godine, Kina gleda na ostrvo kao na deo svoje suverene teritorije i generalno negoduje na bilo kakve zvanične kontakte između Tajpeja i stranih zvaničnika.

Visoki portparol kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt istakao je da predstojeća poseta ne ukazuje na bilo kakvu promenu u odnosima sa Pekingom.

- Činjenica da ministarka obrazovanja i istraživanja boravi u poseti Tajvanu ni na koji način ne dovodi u pitanje našu politiku - rekao je on novinarima.

AP Photo
Analena Berbok

Štark-Vacingerovo putovanje odigraće se nekoliko nedelja pre nego što nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok bude posetila Peking, a više izvora kaže da će ona otputovati tamo u aprilu ili maju. Međutim, jedan neimenovani nemački diplomata, koga citira pomenuti britanski magazin, doveo je u pitanje koliko je mudro zakazivanja dva putovanja u tako kratkom vremenskom periodu.

Iako su Nemačka i Kina glavni trgovinski partneri, postoje znaci rastućih tenzija između dve nacije. Berlin trenutno radi na izradi nove strategije nacionalne bezbednosti za koju se očekuje da će Narodnu Republiku označiti kao „sistemskog rivala“, navodi Blumberg, dok je Šolc nedavno upozorio da će se Peking suočiti sa „posledicama“ ako isporuči oružje Rusiji tokom sukoba u Ukrajini.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike