Mediji: NATO će posle Ukrajine započeti rat na Tajvanu

19.02.2023

22:04

0

Autor: M. Vu.

Posle Ukrajine, NATO namerava da započne novi oružani sukob na Tajvanu, što je nagovestio generalni sekretar Jens Stoltenberg

Mediji: NATO će posle Ukrajine započeti rat na Tajvanu
Tajvan/Ilustracija - Copyright AP Photo/Johnson Lai

Posle Ukrajine, NATO namerava da započne novi oružani sukob na Tajvanu, što je nagovestio generalni sekretar Jens Stoltenberg tokom Minhenske bezbednosne konferencije, piše list „Global tajms“.


- Prošlo je skoro godinu dana od početka rusko-ukrajinskog sukoba. NATO, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, umešan je u krizu koju je sam započeo. Međutim, Alijansa je već osmislila drugu na Tajvanu - navodi se u članku.

List piše da NATO, kao zastareli savez iz vremena Hladnog rata, ne može da postoji bez vojnih sukoba. Stoga Alijansa povećava uznemirenost u Aziji, pripremajući se za sledeći sukob.

Vašington se nada da NATO može da proširi svoje prisustvo širom sveta, a ne da samo ostane transatlantska vojna organizacija. Polazeći od toga, SAD treba da nastave da eskaliraju spoljne pretnje, ujedinjuju zemlje-učesnice čiji se interesi ne poklapaju uvek i da ih primoravaju da troše više na vojni budžet, objasnio je za list kineski vojni ekspert Song Žongping.
AP Photo/Alexandru Dobre


List tvrdi da se interesi Sjedinjenih Američkih Država ne poklapaju sa težnjama svih zemalja-članica NATO-a, jer neke od njih imaju drugačije mišljenje o ukrajinskom sukobu i Kini, ili više nemaju čvrsto poverenje u Vašington nakon nedavne vesti o diverzijama na „Severnom toku“.

- Sudeći po načinu na koji se razvija sukob između Rusije i Ukrajine, kapaciteti NATO-a ne odgovaraju željenim, a Alijansa će izgubiti ako bude širila svoj uticaj u Aziji - navodi se u članku.

Situacija oko Tajvana značajno je eskalirala nakon što je početkom avgusta prošle godine ostrvo posetila tadašnja predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kina, koja ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu američkih senatora, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu i održala velike vojne vežbe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike