Kina zabrinuta da bi rat na istoku Evrope mogao da se otme kontroli: Prestanite da govorite "danas Ukrajina, sutra Tajvan"

21.02.2023

13:26

0

Šef kineske diplomatije dodao je da će Kina nastaviti da pomaže u održavanju mirovnih razgovora

Kina zabrinuta da bi rat na istoku Evrope mogao da se otme kontroli: Prestanite da govorite "danas Ukrajina, sutra Tajvan"
Ćin Gang - Copyright AP Photo/Andy Wong

Peking je "duboko zabrinut" da bi sukob u Ukrajini mogao da se otme kontroli, izjavio je danas šef kineske diplomatije Ćin Gang i pozvao pojedine zemlje da odmah prestanu da "potpiruju vatru", aludirajući pri tom na Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

U govoru koji je održao na forumu u kineskom ministarstvu spoljnih poslova Ćin je rekao i da te zemlje treba da prestanu da govore "danas Ukrajina, sutra Tajvan".

- Oštro se protivimo bilo kom obliku hegemonije, stranog mešanja u pitanja Kine - rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Ćinovi komentari usledili su posle vesti ruskih agencija da će vodeći kineski diplomata Vang Ji danas posetiti Moskvu, a pred "govor o miru" predsednika Kine Si Đinpinga koji se očekuje u petak, na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

U međuvremenu je Kina objavila dokument Globalne bezbednosne inicijative (GSI), koji se oslanja na koncept "nedeljive bezbednosti".

U dokumentu koju objavljuje agencija Sinhua ističe se da širenje mira i bezbednosti u svetu mora da bude težnja svih zemalja, prenosi TASS.

AP Photo/Amr Nabil
Ćin Gang

- Kina je duboko zabrinuta zbog stalne eskalacije konflikta u Ukrajini, kao i zbog opasnosti da se on otrgne kontroli. Zahtevamo od pojedinih zemalja da odmah prestanu da potpiruju vatru - rekao je Ćin.

Šef kineske diplomatije dodao je da će Kina nastaviti da pomaže u održavanju mirovnih razgovora o Ukrajini, preneo je TASS.

- Nastavićemo da radimo s međunarodnom zajednicom kako bismo promovisali dijalog i konsultacije, uklanjanje zabrinutosti svih strana i postizanje univerzalne bezbednosti - zaključio je Ćin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike